Friday 17 March 2017

Spomenici razdora, Večernje novosti, 17. mart 2017.



Dnevnik zabluda

Spomenici razdora

Piše Slobodan Maldini

Nedavno je usvojena odluka da se narodnom heroju Milanu Tepiću podigne spomenik na teritoriji beogradske opštine Savski  venac. Ovaj major Jugoslovenske vojske poginuo je 1991. kod Bjelovara u Hrvatskoj kada je digao u vazduh vojno skladište i sebe ne želeći da ga prepusti neprijatelju. Tepiću je već podignuta spomen ploča u istoimenoj ulici na Dedinju. Sama najava podizanja spomenika izazvala je diplomatsku oluju u Hrvatskoj, koja je uputila protestnu notu Srbiji. Na mestu bjelovarske Barutane, hrvatske vlasti već su podigle spomenik hrvatskim vojnicima poginulim uz Tepića, kao žrtvama srpske agresije.

U zemljama okruženja, sve su prisutniji problemi sa spomenicima nacionalne sadržine koji unose razdor među narodima. Nedavno su veterani Hrvatskih odbrambenih snaga u centru Jasenovca, najvećeg koncentracionog logora na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata, podigli spomen ploču sa ustaškom krilaticom "Za dom spremni". Protiv ploče digli su glas dvojica poslanika hrvatske opozicije, a Srpsko narodno veće, jevrejska zajednica i Savez antifašista u Hrvatskoj bojkotovali su prošlogodišnju komemoraciju u Jesenovcu zbog "revitalizacije ustaštva".

Kod Dervente u Republici Srpskoj, nedaleko od mesta logora za Srbe u katoličkom groblju Rabić, podignut je spomenik pripadnicima Hrvatske vojske odbrane u obliku ustaškog simbola "U". Iako vređa srpske žrtve, Srbi odustaju od njegovog uklanjanja "jer su svesni da ga niko neće skloniti". Pre nekoliko godina u mestu Modran kod Bijeljine podignut je sličan spomenik koji nije uklonjen, iako su Srbi, nekadašnji logoraši, to tražili.

Zato, ne iznenađuje otpor prema izgradnji Spomen područja Donja Gradina, prostoru logora Jasenovac koji se nalazi u Republici Srpskoj, na desnoj obali Save preko puta hrvatskog dela logora. Tu su mučene, ubijene i pokopane bukvalno stotine hiljada nevinih žrtava pripadnika naroda Srba, Roma i Jevreja. U banjalučku Vladu svojevremeno je dospeo stravičan predlog "arhitektonskog rešenja" novog Memorijalnog kompleksa u obliku ustaškog znaka "U" sa ukrštenim kamom i maljem, simbolima masakriranja nevinih žrtava u ovom fašističkom logoru smrti (na slici). Laserska preciznost izrade makete spomenika pokazuje da se ne radi o amaterskoj, neslanoj šali. Umesto ujedinjenja u izgradnji Memorijalnog centra nevinih žrtava, u Bosni i Hercegovini u toku je kampanja koju sprovode antisrpski i proustaški orijentisane snage da bi osujetile ili bar prolongirale izgradnju Spomen kompleksa Donja Gradina. Medijsku podršku kampanji  pruža bloger iz Banja Luke, poznat po aktivnostima kojima pokušava da destabilizuje Republiku Srpsku. Izgleda da razdori na planu očuvanja sećanja na tragične žrtve i događaje na našim prostorima ne mogu da budu prevaziđeni ni danas, kao što nisu bili u prošlosti.


No comments:

Post a Comment