Friday 31 March 2017

Antologija rušenja, Večernje novosti, 31. mart 2017.



Dnevnik zabluda

Antologija rušenja

Piše Slobodan Maldini

Povodom rušenja bespravno podignutih baraka u beogradskoj Savamali digla se grupa protivnika gradske vlasti. Organizovan je pokret "Ne davimo Beograd" čiji pripadnici mesecima organizuju demonstracije protiv samovlašća države, na kojima manifestuju brojnost i upornost. Odskora, njima se pridružuju i neki predstavnici političke opozicije, u nameri da preko ove grupe demonstranata dobiju publicitet. Iznenađuje u kolikoj meri može protivzakonito rušenje bespravnih baraka da uzburka javnost.

Ali, još više uznemiruje nezainteresovanost javnosti, a posebno nemoć struke da se suprotstavi rušenju u NATO bombardovanju oštećenog a nedavno saniranog spomenika kulture, Dobrovićevog kompleska Generalštaba. Iznenađuje i nedovoljna medijska pažnja povodom godišnjice martovskog pogroma na Kosovu. Da podsetim, 2004. kosovski Albanci su zapalili i oštetili 31 srpsku crkvu na Kosovu, uključujući sa Uneskove liste Svetske baštine Hram Bogorodice Ljeviške, kao i Hram Hrista Spasa i Manastir Svetih Arhangela u Prizrenu. Ali, pomenuta rušenja arhitektonskih spomenika kulture samo su kap u moru onih koje smo bespovratno izgubili u novijoj istoriji. Spomenuću samo neke.

Brojna kulturna dobra uništena su u Drugom svetskom ratu. Među njima su: enterijer Starog Dvora arhitekte Aleksandra Bugarskog, Beogradska Sinagoga Milana Kapetanovića, Most kralja Aleksandra arhitekte Nikolaja Krasnova, Druga muška gimnazija Dragutina Đorđevića, Narodna biblioteka Srbije. Sudbinu rušenja najvećeg broja svojih objekata doživeo je arhitekta Momir Korunović. Njegov Spomenik herojima Kumanovske bitke na Zebrnjaku porušile su bugarske snage početkom Drugog svetskog rata. Njegova Crkva Ćirila i Metodija u Mariboru srušena je 1941, a Palata Pošte 2 u Beogradu uništena  je 1944. Korunovićev Maršalat Kraljevskog dvora (na slici), uklonjen  je 1957, a Pirg Sv. Jovana Vladimira u manastiru Sv. Naum u Ohridu 1956. "jer se nije uklapao u kompoziciju hrama". Korunovićeva Crkva Sv. Kirila i Metodija na ostrvu Visu (Hrvatska), srušena je 1963. povodom proslave 20-godišnjice Titovog dolaska na Vis, a na njenom mestu podignut je spomenik sa natpisom "Tuđe nećemo - svoje ne damo". Danas, ova razbijena ploča sa zapisom leži bačena na smeću. Nemačka Župna Crkva Sv. Vendelina sa dva tornja u zemunskom Franctalu arhitekte Hermana Bolea srušena je 1955. po pritužbi novodoseljenih kolonista "da im smeta". Iako u velikom broju sačuvane u ratu, na desetine sinagoga u Srbiji uništene su tokom pedesetih.

I danas smo svedoci uništavanja spomenika kulture. Nedavno su srušeni: Rimski izvor u Vrnjačkoj banji Mihajla Mitrovića, benzinska stanica "Dejton" na Novom Beogradu Marija Jobsta, zgrada Ambasade Nemačke Bogdana Ignjatovića, zgrada Saveznog MUP-a Ludviga Tomorija i mnogi drugi. Na redu je neprocenjivo vredan Generalštab.


No comments:

Post a Comment