Friday 10 March 2017

Socijala i tverkovanje, Večernje novosti, 10. mart 2017.



Dnevnik zabluda

Socijala i tverkovanje

Piše Slobodan Maldini

Nedavno je Ministarstvo kulture donelo Pravilnik o bližim uslovima, merilima i kriterijumima za utvrđivanje statusa lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture. Radi se o samostalnim umetnicima, kojima država isplaćuje sredstva za zdravstveno i penzijsko osiguranje. Ovakva socijalna pomoć društva je dobrodošla, jer je neophodna za opstanak socijalno ugrožene grupe umetnika u Srbiji. Naši vrhinski stvaraoci radom zavređuju poštovanje, ali nisu u mogućnosti da svoj trud i talenat unovče i na taj način vode dostojan život. Pravilnik postavlja visoke standarde koje treba da ispuni umetnik da bi mogao da dobije materijalnu podršku države. Njegovo usvajanje pokreće pitanje postojanja neverovatnih razlika - jaza između umetnika i onih koji pripadaju dnu nekulture.

U likovnim umetnostima, muzici, baletu ili arhitekturi, nekultura je u našem društvu odavno odnela pobedu nad kulturom. U baletu, karijera igrača gradi se od najranijeg detinjstva. Uz teška fizička iskušenja i odricanja, balerina dostiže igračku zrelost nakon više od decenije priprema, a završava je vrlo brzo. Nasuprot klasičnim balerinama, popularne igračice koje su "obrazovane" u seksualno nametljivom mrdanju guzom - tverkovanju, zarađuju odmah nakon kratkog kursa, puneći gaćice evrima već posle petnaestominutnog "tverka" u noćnom klubu. Tabloidi veličaju nepismene starlete, opisuju njihove skandale, tuče i razvode. Dok pozorišni glumci u Srbiji jedva sastavljaju kraj s krajem, tv rijaliti programi plaćaju visoke honorare opskurnim "zvezdama" sa društvenog dna, prenoseći njihovo skandalozno ponašanje. Popularna pevaljka tokom vikend "tezge" u inostranstvu zaradi višegodišnju platu operske pevačice u Srbiji. Mnogim stvaraocima izdavači ne plaćaju autorska prava, jer se njihove knjige "ne prodaju". Izlaganje u likovnim galerijama se naplaćuje čak i dnevno, zbog čega slikari izlažu sve ređe. Istovremeno, oni neobrazovani ali bogati objavljuju knjige, zakupljuju galerije, završavaju fakultete na kojima se i ne pojave.

Cene arhitektonskih projekata su obesmišljene. One su i deset puta niže po kvadratnom metru od cene rada na pr. keramičara. Nepismeni investitori od arhitekata zahtevaju i menjaju na desetine varijanata, ali zato prihvataju i debelo plaćaju "dečje crteže" koje im za arhitektonske projekte uvaljuju prevaranti sumnjivog obrazovanja. Ovakva situcija dovodi do apsurda u kojem arhitekturu sve više preuzimaju laici. Podsetiću na poznat slučaj geodete koji se, iako arhitektonski neobrazovan, predstavlja za "protoneimara". Ovim nepostojećim i nestrukovnim zvanjem on se nametnuo neukima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, gde je zauzeo mesto visoko rangiranog "arhitekte"!


Na pitanje šta uraditi, odgovor je jasan: žestoko oporezovati prostakluk i taj novac usmeriti na kulturu.

No comments:

Post a Comment