Sunday 24 April 2016

Slobodan Maldini: Dobar dizajn, Večernje novosti, 23. april 2016.



Dnevnik zabluda

Dobar dizajn

Piše Slobodan Maldini

Posle višedecenijskog čekanja, čuveni međunarodni koncern i najveći maloporodajni lanac nameštaja i komadnog pokućstva Ikea najzad je počeo izgradnju svog prvog prodajnog objekta u Srbiji. Konačno, u Bubanj potoku, 15 kilometara od centra Beograda, nići će savremena robna kuća nameštaja. Radovi na izgradnji ovog trgovinskog centra veličine 34.000 kvm biće završeni 2017. godine. Zbog dolaska Ikee u Srbiju naša zemlja ulaže milione evra, a najviše za izmeštanje naplatne rampe Bubanj potok i opremu građevinskog zemljišta. U ovom hipermarketu svetski poznatog švedskog dizajnerskog brenda, među hiljadama pretežno kineskih proizvoda relativno niske cene u odnosu na kvalitet, naći će mesto i dva proizvoda od drveta dizajnirana i izrađena upotpunosti u Srbiji. To su: oklagija i daska za sečenje.

Po oklagiju načinjenu u celosti od srpskog materijala, uz upotrebu "srpskog znanja i dizajna" mnogi "srećnici" će od sledeće godine ići u švedsku Ikeu, umesto da je kupe na brojnim domaćim seoskim vašarima. Međutim, za neke prisustvo ovog predmeta za kućnu upotrebu na policama Ikee ima iznenađujuće značenje. Domaći dizajneri i uopšte umetnici primenjenih umetnosti danas se pitaju: kako je moguće da Srbija nije u mogućnosti da ponudi švedskom dizajnerskom gigantu ništa drugo do drvenu oklagiju?

Firma "Bak" iz Beograda, koja se već dve decenije uspešno bavi proizvodnjom i dizajnom osvetljenja, dobila je za dizajn svetlosnih tela nekoliko najprestižnijih svetskih nagrada, o kojima mogu da sanjaju u svetu vodeće kompanije za dizajn. Srpski dizajner Dušan Nešić dobitnik je nagrade "Red Dot", najprestižnijeg priznanja koje se dodeljuje za dizajn proizvoda, za program svetiljki "Mediko" koje je Nešić dizajnirao za kompaniju "Bak". Istu nagradu Red dot koju dodeljuje Centar za dizajn u Esenu prošle godine dobio je srpski dizajner Damjan Stanković za konceptualan dizajn sata koji pokazuje vreme putem tečnosti (na slici). Naš poznati dizajner Marko Luković nagrađen je u konkurenciji 1.000 dizajnera iz celog sveta za svoju futurističku viziju elektromobila 2021. "Supersonik", na jednom od najznačajnijih planetarnih sajmova automobila koji se održava u Detroitu. Industrijski dizajner iz Užica Petar Vuković osvojio je nagradu na prestižnom američkom "Mišlen čelendž dizajn" konkursu dizajnom automobila kome točkovi mogu da se rotiraju vertikalno i horizontalno. Marijana Zarić i Jovan Trkulja dobitnici su nagrade na takmičenju "Svetska zvezda" u Sidneju za najbolju ambalažu...

Jasno je da ovim srpskim elitnim primenjenim umetnicima zapravo i nije mesto u Ikei. Pogotovo ne u onoj koja promoviše Srbiju putem drvenih oklagija. Njima je mesto u svetski vrhunskim dizajnerskim istraživačkim centrima, gde će dati svoj vrhunski doprinos svetskom razvoju. Žalosno je što to mesto danas nije u Srbiji.



No comments:

Post a Comment