Saturday 14 March 2015

Slobodan Maldini: Deklaracija na vodi, "Večernje novosti", 14. mart 2015.





Dnevnik zabluda

Deklaracija na vodi

Piše Slobodan Maldini

Kada je knez Miloš davne 1837. predložio izgradnju železnice u Srbiji, pojavili su se skeptici koji su kritikovali ovu po njima lošu i nemoguću ideju. Međutim, uprkos protivnicima tehnološkog napretka Srbije, već 1856. sagrađena je kod nas prva pruga. Jer, ma koliko se tome suprotstavljali, progres je neminovan.

Nakon saopštenja SANU, prošle nedelje oglasila se i Akademija arhitekture Srbije svojom Deklaracijom kojom traži hitno obustavljanje projekta Beograda na vodi. Akademija je upozorila beogradske vlasti da će biti najdirektinije odgovorne za haos koji bi mogao da nastane realizacijom projekta "Beograd na vodi".  Ovo udruženje građana okuplja četrdesetak srpskih arhitekata i istoričara umetnosti među kojima su i univerzitetski profesori, ali i nekolicinu članova koji su u urbanizmu neiskusni i nemaju profesionalne reference. Međutim, svi oni zajedno predstavljaju ozbiljan intelektualni potencijal, čija reč treba da ima obavezujuću težinu. Njihovi stavovi su upozoravajući i alarmantni. Ali, šta hoće ovi članovi udruženja građana koji sebe nazivaju akademicima?

Pre nekoliko godina prisustvovao sam sastanku Akademije arhitekture Srbije na kojem je govor o beogradskom urbanizmu održao naš poznati urbanista. Sa predavanja sam kući otišao uznemiren i potrešen. Uznemiren zbog sadržaja apokaliptičnog političkog pamfleta o budućnosti urbanizma u Beogradu i Srbiji, a potrešen zbog defetizma struke kojoj i sam pripadam. Da se zaista i dogodilo sve ono što je ovaj zapenušali urbanista tada predviđao, danas bi u Srbiji besneo sablasni građanski rat, a svi mi bi umirali od gladi.

Pokušavajući da zaustave nezaustavljivi proces razvoja, eksperti iz Akademije su se sami uhvatili u zamku bavljenja politikom. Umesto u stručnu, krenuli su u opozicionu kampanju. Sa stručnog aspekta, njihova nekoliko godina zakasnela reakcija uliva nadu da je ovaj projekat ozbiljno shvaćen. Jer, porazno je da je u Srbiji danas udarna vest otvaranje fabrike koja zapošljava 20 ljudi, dok otpuštanja stotina prolaze neopaženo. Jasno je da Srbija nije obećana zemlja za ulaganje milijardi dolara, pogotovo u loš ili neizvesan projekat, poput Beograda na vodi. Ali, ako se čine napori da se takav projekat ostvari, Akademija ne treba da ga ruši, već da pomogne njegovu ispravnu realizaciju. Pošto želi da arbitrira u projektu, Akademija treba da podnese i teret odgovornosti za moguć neuspeh ove investicije. Zato, kritizerima iz Akademije arhitekture savetujem da učine napor i izrade svoj predlog urbanističkog plana Beograda na vodi. Taj plan treba da predstave i izlože sudu javnosti. Verujem u njihovu kompetentnost i iskreno zalaganje za budućnost beogradskog centra na Savi. Ubeđen sam da će njihov projekat biti vredan podrške javnosti i da će doprineti kvalitetnoj izmeni sadašnjeg plana Beograda na vodi.

No comments:

Post a Comment