Saturday 7 March 2015

Slobodan Maldini: Arhitektura i politika, "Večernje novosti", 7. mart 2015.





Dnevnik zabluda

Arhitektura i politika

Piše Slobodan Maldini

Nedavno je u Vladi Srbije održao predavanje Toni Bler, nekadašnji premijer Ujedinjenog Kraljevstva, a danas aktivni konsultant i humanitarni radnik. Šta je on savetovao naše ministre, javnosti nije sasvim poznato. Konsultantska predavanja vladama malih zemalja često daju predstavnici velikih sila. Jer, poželjno je permanentno usavršavanje, naročito predstavnika vlasti.

Zbog toga je gotovo neverovatno da naša politika o savremenoj arhitekturi nema pojma. Tragična je činjenica da ona nema ni interesa da nešto sazna. U našoj vlasti ne postoji nijedna istaknuta i cenjana ličnost arhitekte koja za sobom ima dugogodišnje iskustvo profesionalnog rada niti delovanja u kulturi. Naši zakoni na polju arhitekture su haotični, isto onoliko koliko je i arhitektonska gradnja. Oni su površni, nedosledni i umnogome neostvarivi u praksi. Zbog takvog stanja trpi naša ekonomija, a najviše građani. Mladi predstavnici arhitektonske struke unutar politike možda imaju nekakve "reference" koje su ostvarili tokom radnih boravaka u inostranstvu, međutim, na polju domaće arhitekture nemaju nikakvo iskustvo. Jer, ono se ne stiče turističkim boravkom na inostranom prestižnom koledžu niti posetom velikom arhitektonskom birou samo u cilju ispisivanja još jedne "međunarodne reference". Iskustvo se stuče dugogodišnjim bavljenjem domaćim problemima, radom na terenu, poznavanjem domaćih propisa i uslova rada.

Naša arhitektonska praksa opterećena je nezrelošću struke, a njom se bave oni koji o arhitekturi ne znaju ništa. Mladi arhitekti danas izlaze sa fakulteta kulturno i stručno neobrazovani, bez ambicije da unaprede svoje loše znanje. Iako takve, njih vlast danas angažuje, a oni olako preuzimaju rukovodeće funkcije u gradskim upravama u Srbiji. Apsolutno neinformisani na planu svetskih zbivanja u istoj onoj meri koliko i na planu domaće kulturne istorije, oni "nepogešivo" povlače pogrešne poteze. A oni su nepopravljivi i našu zajednicu izuzetno mnogo koštaju.

Zbog toga, zalažem se za organizovanje permanentne edukacije naših arhitekata - političara. Međutim, smatram da njihovi savetnici ne treba da budu stranci, poput današnjeg konsultanta - bivšeg premijera Blera. Za edukaciju mladih arhitekata - političara dovoljni su domaći stručnjaci. Među njima postoji jedan broj kompetentnih i iskusnih arhitekata koji su voljni da svoja znanja podele sa političarima. Potrebno je samo uključiti u procese urbanog razvoja i one koji na tom polju imaju veliko životno stručno iskustvo. A za to je potrebno samo malo sluha. Svaka generacija uči se na greškama. Međutim, katastrofalno je ako se svaki put iznova učimo na sopstvenim. Potrebno je da promenimo ovu praksu i analiziramo one greške koje su u prošlosti načinile generacije ispred nas. A za to su nam potrebni konsultanti sa znanjem i iskustvom.

No comments:

Post a Comment