Friday 27 June 2014

Slobodan Maldini: Zeleni grad na vodi ("Večernje novosti, 28. jun 2014)





DNEVNIK ZABLUDA

Piše: Slobodan Maldini

ZELENI GRAD NA VODI

Danski arhitektonski studio BIG dobio je 335 miliona dolara vrednu nagradu na konkursu "Obnova putem dizajna" za izradu projekta kojim treba da zaštiti i poveća otpornost donjeg dela Menhetna od budućih olujnih udara mora i unese novi ekološki kvalitet u lokalnu urbanu zajednicu. Predstavnici Departmana za stanovanje i urbani razvoj Šaun Donovan, gradonačelnik Njujorka De Blasio, guverner Endru Kuomo, senator Čarls Šamer i predstavnik Rokfeler fondacije Zia Kan nedavno su predstavili ovaj projekat kao jedan među šest predloga zaštite američkih gradova od sve jačih vremenskih nepogoda koje pogađaju SAD. Grupa BIG je odabrana između šest finalista višegodišnjeg takmičenja deset multidisciplinarnih dizajnerskih timova i ukupno 148 međunarodnih učesnika na arhitektonskom konkursu.

"Pobednički predlozi su zaista transformativni i služe kao model za način kako može da bude zaštićena regija i samim tim bude ekološki i ekonomski otpornija", istakao je sekretar žirija Šaun Donovan. Konkurs uliva nadu da će inspirisati druga javno - privatna partnerstva za podsticanje inovacija na ovu temu i u drugim delovima zemlje i sveta. Arhitektonsko - urbanističko rešenje Menhetna pripremiće ovaj deo Njujorka za eventulanu nadolazeću prirodnu katastrofu.

Projekat grupe BIG ne samo da štiti grad od poplava i oborinskih voda, već pruža socijalne i ekološke prednosti za zajednicu i podstiče pozitivan stav javnog mnjenja. Tim predviđa tri segmenta koji samostalno pružaju zaštitu od poplava. Svaki urbani segment sadrži fizički diskretnu zaštitu koja ga izoluje od poplave u susednim područjima. U isto vreme, svaki sadrži mogućnost za integrisano i društveno planiranje. Segmenti funkcionišu zajedno kako bi zaštitili i unapredili grad, ali mogu da funkcionišu i samostalno.

Predloženo rešenje izrađeno je u saradnji sa lokalnim, gradskim i državnim učesnicima. Ono je fleksibilno i moguće je da bude integrisano u postojeće projekte. U intenzivnom procesu sa zajednicom, projekat je otkrio činjenicu da dobro osmišljen sistem zaštite od poplava može da donese višestruke koristi: očuvanje stambenog prostora, poboljšanje urbanih prostora, nova radna mesta. Jer, klimatske promene su problem koji delimo svi. U arhitektonskom timu BIG smatraju da koristi od ulaganja u zaštitu od ovih promena treba da podele svi.

Slične projekte zaštite od poplava treba uraditi i u Srbiji. Nastale štete su prevelike i nenadoknadive da bismo ih ignosrisali. Potrebno je uraditi urbanističke planove zaštite područja koja su potencijalno ugrožena od poplava, klizišta, vetra i drugih nepredvidivih negativnih uticaja. Treba izraditi urbanističke planove rekonstrukcije i zaštite gradova, saobraćajnica, privrednih i poljoprivrednih površina. Taj posao nije mali, ali Srbija ima ljudske potencijale da to uradi.

No comments:

Post a Comment