Friday 16 June 2017

"Kineska fontana", Večernje novosti, 16. jun 2017.



Dnevnik zabluda

"Kineska fontana"

Piše Slobodan Maldini

Tek pošto je puštena u rad fontana na najvećoj beogradskoj raskrsnici Slaviji, na internetu su se pojavili napisi u kojima se prikazuju slične fontane kineske proizvodnje koje se nude na prodaju preko globalnog kineskog trgovinskog internet sajta Alibabe. Osnovne karakteristike fontane kineskog proizvođača su iste sa beogradskom: to je "muzička, animirana, svetleća fontana" koja uz zvuke muzike "pleše", odnosno, mlazevi vode menjaju intenzitet, a sve to prate snažni svetlosni efekti u boji. Skeptici ukazuju na cenu kineske fontane koja je desetak puta niža od beogradske i pitaju se na šta je potrošen višemilionski iznos. Već nakon nekoliko dana od puštanja u pogon, pojavili su se cinični napisi u novinama gde se tvrdi da ova fontana curi. Ono što je vidljivo na prvi pogled je kvašenje područja oko fontane usled vetra koji nosi čestice izvan nje, zbog čega postoji bojazan da će vozači koji voze trgom, posebno motociklisti, biti mokri. Ali, zbog čega je stvoren toliki animozitet prema fontani na Slaviji?

Da podsetim. Na raspisan konkurs za urbanističko-arhitektonsko rešenje uređenja zone Trga Slavija sa fontanom stiglo je čak 70 radova, što je neočekivano mnogo obzirom na predodređenost rešenja koja je nametnuta konkursnim uslovima i ponižavajuće mali nagradni fond. Ali, čak i među obiljem ozbiljnih radova, nije izabrana prva nagrada. Po poznatoj praksi, konkursi se kod nas raspisuju samo da bi bila zadovoljena zakonska forma, a izvodi se već unapred pripremljeno arhitektonsko rešenje. Na taj način, učesnici arhitektonskih konkursa bivaju namagarčeni, a "iz senke" se izvlači nemušt arhitektonski projekat, po ukusu raspisivača konkursa. To rešenje nema karakteristike autorstva i originalnosti, već prati cilj raspisivača da za skupe pare građanima "proda šarenu lažu". I pored stotina arhitekata koji su se ozbiljno angažovali da postignu kvalitetno uređenje trga Slavija, "stručnjaci" iz konkursne komisije opredelili su se da bace milione na lošu cirkusku predstavu koja vređa osnovna estetska načela naših građana, štaviše ponižava ih, jer predstavlja jeftini kič.

Posmatrajući ruglo na Slaviji zamišljam koliko šansi je grad protraćio jer nije realizovao bar delić bogatstva ideja predstavljenih na "neuspelom" arhitektonskom konkursu. I zato, danas na Slaviji imamo fontanu kojoj se mnogi podsmevaju i rugaju, koja ometa odvijanje saobraćaja na trgu zato što onemogućava dobru vidljivost, zvukovima i svetlosnim efektima atakuje na čula vozača sprečavajući ih u bezbednoj vožnji, pa čak ih zaliva vodom. U pravu su stanari obližnjih zgrada kada se žale na buku zbog muzike sa fontane. U budućnosti, verovatno će se žaliti i vozači, zahtevajući normalne uslove za neometanu vožnju. Zbog svega, čudi me da još niko nije zatražio da ovo neestetsko ruglo grada bude uklonjeno.


Na fotografiji: fontana na Slaviji, foto Aleksa Stanković, Večernje novosti

No comments:

Post a Comment