Thursday 5 January 2017

Slobodan Maldini: Oni su obeležili 2016., Večernje novosti, 3. januar 2017.





UDOBAN MIKROSTAN

POČETKOM svake godine sumiraju se rezultati i prave analize postignutog u prethodnoj. Bez obzira što je teško izdvojiti značajne projekte ili događaje u arhitekturi u protekloj godini a pritom ne biti subjektivan, neophodno je dati sliku prošlogodišnjih ostvarenja koja su ostavila trag. Kao kompleksna oblast, arhitektura je sklop ideja, projekata, objekata, ali i teorijskih radova i izložbi. Zbog toga, predstaviću po jedno delo iz pojedinih oblasti arhitekture, posebno u kategorijama: realizovanih objekata, konkursnih projekata, izložbi, arhitektonskog izdavaštva i periodike.
Na planu izvedenih arhitektonskih objekata 2016. moju pažnju privukao je enterijer biblioteke Gete instituta u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici. Iza ovog svedenog, uzdržanog i jednostavnog projekta stoji ekipa mladih arhitekata okupljenih oko beogradskog arhitektonskog studija Ured. Članovi studija su: Nikola Milanović, Bojana Marković, David Bilobrk, Ivana Jevremović i Hristina Stojanović.
Izvanredan uspeh naših arhitekata na evropskom planu predstavlja projekat "mikrostanovanja" kojim je autorski tim Sinestezia pobedio na konkursu održanom u Berlinu proleća 2016. Tema konkursa bila je "Mikrostanovanje na 27 kvadrata", a pobedničko rešenje privuklo je posebnu pažnju (na slici). Grupu Sinestezia čine arhitekte Ana Zatezalo Šenk, Jovana Miletić, Miloje Krunić, Aleksandar Ćopić i Sonja Elaković.
Na Venecijanskom bijenalu 2016. Srbiju je predstavljao projekat tima mladih arhitekata Heroik: Free Shipping, koji na apstraktan način predstavlja probleme mladih. Rad arhitekata Ane Šulkić, Stefana Vasića i Igora Sjeverca izabran je na konkursu, a za učešće na Bijenalu arhitekture u Veneciji izdvojeno je neverovatnih 20 miliona dinara.
Iako tokom prošle godine nije objavljen veći broj publikacija koje se bave arhitektonskom teorijom, moguće je izdvojiti nekoliko uspešnih. Posebnu pažnju zaslužuje knjiga mladog arhitekte Đorđa Alfirevića "Ekspresionizam u srpskoj arhitekturi", koju je 2016. godine objavila izdavačka kuća "Orion art".
Na polju arhitekstonske periodike posebnu pažnju zaslužuje srpsko izdanje "Kamenzinda", međunarodnog časopisa za arhitekturu i istraživačke platforme, retro grafičkog dizajna, preuzetog od čuvenog glasila "Zenit". U decembru 2016. objavljen je dvobroj 7+8 u kojem su predstavljene teme: "Kriza vrednosti", "Degradacija gradova", "O apolitičnosti i oportunizmu arhitekata" i dr.
(Piše: Slobodan Maldini)

No comments:

Post a Comment