Saturday 25 June 2016

Slobodan Maldini: Konfučije i trešnjin cvet, Večernje novosti, 25. jun 2016.

Dnevnik zabluda



Konfučije i trešnjin cvet

Piše Slobodan Maldini

Predsednici Kine i Srbije Si Đinping i Tomislav Nikolić nedavno su postavili u Beogradu, na mestu gde je tokom NATO bombardovanja srušena zgrada kineske ambasade, kamen temeljac za izgradnju Kineskog kulturnog centra. Tom prilikom otkrili su spomenik Konfučiju, tablu novoosnovane Konfučijeve ulice i Trga prijateljstva Kine i Srbije. Kineska kompanija Šandong, koja je trenutno angažovana u Srbiji na izgradnji Koridora 11, nedavno je najavila izgradnju Kineskog kulturnog centra u Beogradu po planovima arhitekata u Kini. Na površini placa od oko 6.000 kvadratnih metara nići će savremeno oblikovano velelepno zdanje površine oko 24.000 kvadratnih metara koje će produbiti i negovati kulturnu saradnju dve zemlje. Ova zgrada, sa "burgijama" i "vijugama" na fasadi, odaje izgled savremenog arhitektonskog objekta. Zajedno sa novopodignutim spomenikom Konfučiju, Kineski kulturni centar će biti novo urbano središte Beograda.

Konfučije (Kung Fu Ce ili latinizovano Konfucije) je kineski filozof i socijalni reformator koji je živeo u 6. i 5. veku p.n.e. Najznačajniji je po svom etičkom sistemu vrednosti koji je bio temelj kineske državnosti i socijalne misli. Po Konfučiju, suština svakog čoveka je čovekoljublje, a njegova parola savesnosti je: "ako želiš sebe da uzdigneš, uzdigni druge". Očigledno da filozofija ovog kineskog mudraca i danas predstavlja vodilju kineske spoljne politike.

Koliko juče, Konfučijeva ulica nosila je ime Trešnjinog cveta. U ovoj ulici, u neposrednoj blizini novoprojektovanog Kineskog kulturnog centra, nedavno je sagrađena zgrada ambasade Japana, u čijem sastavu se nalazi prostor Japanskog kulturnog centra. Naziv ulice Trešnjin cvet odnosi se na čuvenu japansku sakuru, cvet ukrasnih japanskih trešanja koje cvetaju već u martu. U to vreme ceo Japan slavi procvat sakure i raduje se dolasku proleća. Sakure su u Japanu predmet hiljadugodišnje tradicije obožavanja, jer su poštovana metafora obnavljanja života. I sam sam pre nekoliko godina organizovao sadnju japanskih trešanja u ulici Trešnjinog cveta. Japanci su se tom prilikom divili izuzetno retkim i skupocenim vrstama sakura koje su zasađene.

Ekonomski i tehnološki giganti Kina i Japan, večiti rivali Dalekog istoka zamršenih međusobnih državnih odnosa koji ponekad dospevaju do zabrinjavajuće tačke, susreli su se u maloj novobeogradskoj ulici. Kina najavljuje svetlu budućnost svojih strateških ulaganja u Srbiji. Japan je od 1999. do danas najznačajniji humanitarni donator Srbiji. Na beogradskim ulicama još uvek viđam žute gradske autobuse sa odštampanim japanskom i srpskom zastavom na boku, koje je Japan poklonio Srbiji. Bar još neko vreme, dok ih gradske vlasti ne prefarbaju u crveno. Pretpostavljam da crvena boja sadrži i simboličko značenje, okrenuto prema budućnosti Beograda i Srbije...


No comments:

Post a Comment