Saturday 6 September 2014

Slobodan Maldini: Loša gradnja, "Večernje novosti", 6. septembar 2014.




DNEVNIK ZABLUDA

LOŠA GRADNJA

Piše Slobodan Maldini

I ove godine pridružio sam se većini sugrađana i proveo leto kod kuće, završavajući započete poslove. Uradio sam rekonstrukciju stana. Međutim, vrlo brzo sam se suočio sa problemima za koje nisam pretpostavio da će se dogoditi. Ako je nešto moglo da krene lošim putem, to se i desilo. Moler je započeo posao pa otputovao na more, parketar je otišao u Grčku ostavivši parket lajsne nezavršene, električar je "pobrkao" žice na prekidačima, stolar je pogrešno montirao nosač za tanjire u kuhinji, ventil na bojleru je procureo odmah nakon što je vodoinstalater završio posao. Ni u kupovini nameštaja nisam bolje prošao: iz beogradske "Kike" isporučili su mi provaljen trosed, iz mađarske "Ikee" oštećenu fabrički upakovanu policu. Nakon montiranja, ispostavilo se da je kineski nosač televizora neupotrebljiv, jer fiksira televizor pod pogrešnim uglom.

Međutim, problemi prate i gradnju stanova koje je izgradila država. Nakon "klizajućih zgrada" u beogradskom naselju "Braće Jerković" izbila je afera "smrdljivih zgrada". I ove stambene zgrade u novobeogradskom naselju Dr. Ivan Ribar sagradila je Građevinska direkcija Srbije. Iz zidova stanova "smrdljivih zgrada" isparava toksični fenol, a 220 porodica su se do sada iselile. Građani traže da se stvar ispita i problem reši, po cenu rušenja zgrada. Isparavanje fenola iz zidova stanova, moguće nastalo usled premazivanja građevinske oplate materijom koja sadrži otpadna ulja, samo je vrh brega mnogo ozbiljnijih problema sa isto tako teškim i dugotrajno negativnim posledicama po stanovnike. Naime, do sada se niko nije bavio problemima neadekvatne osunčanosti, provetrenosti, loše orijentacije, loših komunikacija i uopšte arhitekturom ovog naselja. Blok socijalnog stanovanja Dr. Ivan Ribar je loše građen prema mnogim arhitektonsko-urbanističkim pokazateljima. Ovo naselje je probilo sve prihvatljive koeficijente gustine naseljenosti za ovaj deo grada. Stambeni blok ne poseduje ni minimalne zelene površine, a pojedine lamele orijentisane su tako da stanovi nemaju dovoljnu osunčanost. Zgrade od 7 spratova na međusobno nedovoljnoj udaljenosti su loše rešenje sa aspekta humanog stanovanja i zaštite od požara a stanovi u prizemlju i nižim etažama nemaju potrebnu osvetljenost. Ove urbanističke greške nije moguće ispraviti, a njihove posledice su trajne.

Još jedno brutalno stambeno naselje sagradila je Građevinska direkcija Srbije: "Stepa Stepanović" (na slici). Na mestu nekadašnje gradske zelene oaze niklo je nehumano stambeno naselje zastrašujuće gustine naseljenosti i arhitekture koja je podređena svemu drugom osim potrebama stanovnika i kvalitetu stanovanja. Ovo naselje projektovano je prema principima koji su napušteni pre 50 godina i ne poseduje ni minimum sadržaja koji je danas neophodan za normalan život. I ove greške su nepopravljive. 

No comments:

Post a Comment