Friday 16 March 2018

Uništitelji nasleđa




Dnevnik zabluda

Uništitelji nasleđa

Piše Slobodan Maldini

Zamislimo situaciju da investitoru bude dozvoljena gradnja na najskupljem građevinskom zemljištu, kao što je na primer Beogradska tvrđava. U tom slučaju, moglo bi da se dogodi da na postojeću strukturu Kule Nebojše bude podignut stakleni soliter. Ekstremno nečuven događaj bila bi nadgradnja Hrama Svetog Save na primer "ekskluzivnim" stambeno-poslovnim sadržajem. Iako nezamislivi, kod nas je ipak moguće pronaći ovakve primere.

Upravo počinje izgradnja stambeno-poslovnog bloka na krovu nekadašnje upravne zgrade "Ikarus" u novobrogradskoj Gramšijevoj ulici. Iako su prvobitno urbanisti naložili čuvanje ovog spomenika kulture, učesnici na arhitektonskom konkursu - profesori Arhitektonskog fakulteta - predložili su iznenađujuće rešenje u kojem je predviđeno rušene ovog arhitektonskog dragulja. Ali, investitor se oglušio o njihov predlog i projekat poverio svojoj arhitekti Ireni Videnov. Ona je spojila nespojivo i na istorijski spomenik kulture nadgradila moderno zdanje, upropastivši staru zgradu arhitektonski bezvrednom skalamerijom. Ali, ovaj primer nije usamljen.

Postoje brojni slučajevi  gradnje objekata u prostorima zaštićenih urbanih struktura i arhitektonskih spomenika kulture. Napomenuću samo nekoliko primera koji pokazuju naš nemar prema sopstvenoj kulturnoj istoriji. Tržni centar u Rajićevoj je razorio vredno istorijsko jezgro centra Beograda i uništio gradski urbani ambijent. Gradnja podzemne garaže na Studentskom trgu uništiće arheološko nalazište na toj lokaciji. Neprimerena gradnja trajno razara ambijent Kosančićevog venca. U ulici Kneza Miloša, zaštićene zgrade nekadašnje ambasade SAD su srušene, kao i vredna zgrada ambasade Nemačke, a na mestu arhitektonski značajne zgrade Saveznog MUP-a danas se grade komercijalne stambene kule. Zgrada Generalštaba čeka rušenje. Na konkursu za zgradu Beogradske filharmonije na zaštićenoj lokaciji Palate Srbija pobednički rad predlaže četiri stambene kule. Protivno logici, na vodoizvorištu u Makišu predviđena je izgradnja grada neverovatne površine. Na najlepšim prirodnim zlatiborskim terenima gradi se divlje. Na najvišoj tački Kopaonika, Pančićevom vrhu, sagrađena je višespratnica protivno razumu i propisima. Na spomeniku kulture Golubačkom gradu niče staklena zgrada. Crkva Valjevska Gračanica iz 15. veka potopljena je u veštačkom jezeru...  

Sudeći po velikom broju primera uništavanja vrednog istorijskog i prirodnog prostornog nasleđa, teško je reći da se radi o usamljenim slučajevima. Reč je o učestaloj praksi, koja se se razvila usled nepostojanja sankcija za prekršioce.  Već duže vreme na delu je razaranje velikih razmera gde su prestupnici, mali ili veliki, jednako oslobađeni odgovornosti i krivice kroz postupak legalizacije ili prilagođavanja urbanističkih planova pukim željama investitora.

Na fotografiji: Nadgradnja na zgradi "Ikarus"

2 comments: