Friday 9 March 2018

Metro, Večernje novosti, 9. mart 2018.




Dnevnik zabluda

Metro

Piše Slobodan Maldini  

U poplavi neverovatnih vesti, skloni smo da poverujemo u mnoge. Pre par godina, po objavi holandske organizacije "Mars 1" o kolonizaciji Marsa, "što će biti finansirano iz realizacije rijaliti programa na Crvenoj planeti", za ovo putovanje bez povratka prijavilo se čak pet Srba. Nedavno, nekako u isto vreme kada je jedan kandidat za gradonačelnika Beograda najavio plan da uvede vazdušnu liniju od centra grada do Avale dirižablom, medijima je predstavljena beogradska podzemna železnica tako što su puštene u prodaju karte za vožnju metroom. Prilikom javne kupovine danas neupotrebljivih ulaznica, političari promoteri Beogradskog metroa zaboravili su da napomenu bitnu stvar: metro ne postoji.

Pre neki dan prošao sam derutnim podzemnim prolazom beogradskih Terazija. Šokiran slikom jada, video sam u centru grada beskućnike kako leže na kutijama po podu, umotani u ćebad, pokušavajući da se zaštite od smrzavanja. Rastužilo me je kada sam video kako ovi stari, pregladneli ljudi, nemoćni čak i da prose, nemo leže pogleda uprtih u prazninu ispred sebe. Proteklih godina, u javnosti se manje spominju problemi sirotinje. O njoj se nedovoljno vodi briga. Unosnije je baviti se "svetlom" budućnošću i pritom ne biti uznemiravan teškim prizorima današnjice. Umesto prljavih podzemnih prolaza sa beskućnicima, tema političara danas je blistava sutrašnjica prestonice oličena u izgradnji podzemne železnice. Međutim, da li nedavno objavljene karte za vožnju beogradskim metroom predstavljaju realnost i da li smo ikada bili bliže izgradnji metroa?

Prema najavama gradonačelnika, Beograđani će se voziti metroom već 2022. Po rečima Toma Mekeligota, predstavnika kanadske kompanije WSP koja je izradila "Smartplan" - plan saobraćajne infrastrukture grada, prva linija metroa spajaće pustaru na jugoistoku grada - Makiško polje, preko plavnog Beograda na vodi, sa drugom pustarom - Adom Hujom i Višnjicom. A pored hiljada domaćih nezaposlenih stručnjaka, metro će projektovati i realizovati stranci.

Ali, istorija beogradskog metroa seže u prošlost. Još 1968. domaći planeri na čelu sa Savom Janjićem predstavili su plan metroa sa tri linije. U studiji koju je od 1973. do 1976. izradilo više od stotinu tadašnjih vodećih srpskih inženjera, istaknuta je najpovoljnija varijanta sa pet samostalnih linija metroa. Prva linija spajala je centar Zemuna i Vukov spomenik, a druga Dorćol i Autokomandu. Tada je izrađen i projekat sa sve dizajniranim metro stanicama i detaljno izrađenim maketama vagona gradskog metroa. Nekadašnji gradonačelnik Branko Pešić Beograđanima je predstavio projekte podzemne železnice zajedno sa planom spuštanja grada na reke, što bi danas nazvali Beogradom na vodi. Za razliku od današnjeg metroa kojeg oblikuju strani planeri i projektanti, u prošlosti je on u potpunosti bio plod rada domaćih stručnjaka.

Na fotografiji: Beogradski podzemni prolaz, foto A. Stanković, Večernje novosti

No comments:

Post a Comment