Friday 4 November 2016

Slobodan Maldini: Izgradnja i ugradnja, Večernje novosti, 4. novembar 2106.




Dnevnik zabluda

Izgradnja i "ugradnja"

Piše Slobodan Maldini

Nedavno je na dnevniku jedne televizijske stanice predstavljena udarna vest da vlast koči istragu o predmetu Savamala, jer novinari nisu dobili obaveštenje dokle se došlo tokom postupka po pitanju rušenja objekata od strane lica u fantomkama. Dobro je da se javnost interesuje za dešavanja koja utiču na urbanistički plan i sliku našeg glavnog grada. Stav javnosti treba da bude prisutan i uticajan. Međutim, zaokupljeni događajem poput ovog u Savamali, mnogi među nama zaboravljaju na druge, mnogobrojnije i teže urbanističke probleme koji se dešavaju u Srbiji svakodnevno, ostavljajući razornije i trajnije posledice po urbanizam naše zemlje. Podsetiću samo na neke među njima.

Decenijama u Srbiji traje proces urbane destrukcije naših gradova. Radi se o posledicama davno usvojenog zakona o nadgradnji i pretvaranju ravnih krovova u kose. Na osnovu ovog nakaradnog zakona nadzidane su hiljade zgrada, a ravni krovovi prezidani u kose. Danas je u Beogradu, na primer, ostao mali broj zgrada koje nisu nadzidane i one čekaju svoje nove investitore. One nadvišene promenile su urbanističku sliku prestonice i doprinele da urbanistički haos bude još veći. Nadgrađene zgrade su tempirane bombe, budući da su novi spratovi podignuti na starim temeljima koji ne mogu da nose novo opterećenje, a statički i protivpožarno nedovoljno su bezbedni. Istovremeno, izgradnju novih arhitektonskih objekata prati hronično povećanje spratnosti izvan zakonom dozvoljenih okvira. Umesto da se javnost, kao u slučaju Savamale, okrenula protiv lošeg zakona i izrazito negativne graditeljske prakse, mi smo danas svedoci urbanističke erozije koja se po obimu može uporediti sa ratom ili prirodnom katastrofom.


Ako napravimo i površnu analizu nadzidanih i novoizgrađenih zgrada kod kojih su "probijeni" urbanistički parametri spratnosti i gustine stanovanja, doći ćemo do frapantnih podataka o učešću predstavnika vlasti u ovom građevinskom nonsensu. Urbanistički haos prave oni kojima se to toleriše, a u njemu učestvuju tzv. "dvorski arhitekti", tj. oni bliski vlasti. Među stotinama, poznat je slučaj bivšeg ministra - vlasnika "pašnjaka" vrednog 1,5 miliona evra neposredno pored Hrama Svetog Save, na kojem je podignuta stambena zgrada. Drugi slučaj dovodi u vezu našeg čuvenog akademika sa poslom uvoza opreme za Most na Adi, inače poznatog kao "najskupljeg mosta na svetu". Međutim, ono što je poražavajuće je da naše strukovne institucije koje su kompetentne da daju mišljenje o ovim problemima - ćute. To je i razumljivo kod onih koje žive na budžetu države i strahuju za svoj opstanak. Međutim, one nezavisne po pravilu dižu najveću galamu, a potom naglo zaćute. Tek kasnije, procuri poneka informacija da su njihovi pojedini predstavnici naknadno finansijski uključeni u projekte koje su donedavno kritikovali.

No comments:

Post a Comment