Saturday 28 November 2015

Slobodan Maldini: Zaštita spomenika kulture, Večernje novosti, 28. novembar 2015.



Dnevnik zabluda

Zaštita spomenika kulture

Piše Slobodan Maldini

Predsednik muzeja Luvr sačinio je plan zaštite spomenika kulture u svetu koji se nalaze pod pretnjom terorista. Plan je reakcija na devastaciju spomenika od strane ID-a i "pokušaj odbrane zajedničkog ljudskog nasleđa". Pod pretpostavkom da finansiranje ID-a u značajnoj meri pokriva prodaja ukradenih umetničkih artefakata, francuski plan sadrži ideju da ova zemlja ponudi "azil" za sve artefakte koji se nalaze pod pretnjom krađe i uništenja. Pod kapom "zaštite od terorista", u Francusku bi se slila brojna svetska kulturna i istorijska blaga. Treba napomenuti da je Luvr, poput nekih drugih evropskih nacionalnih zbirki i muzeja, stecište brojnih istorijskih umetnina koje su tokom istorije otete i opljačkane iz mnogih zemalja. Ali, kakvo je stanje sa zaštitom kulturnih dobara kod nas?

O zaštiti našeg kulturnog nasleđa treba da brinu zavodi za zaštitu spomenika kulture. Njihova uloga je da sačuvaju, konzervišu ili rekonstruišu sva naša kulturna dobra. Međutim, stanje zaostavštine spomenika kulture je sve gore. Spomeničko nasleđe nestaje, urušava se, artefakti se gube. Arheološka nalazišta, zgrade i drugi spomenici se upropaštavaju i ruše zbog trenutnih i sitnih interesa pojedinaca. Za to do danas još niko nije ozbiljno odgovarao.

Istorija uništavanja našeg kulturnog nasleđa je duga, a primeri su mnogobrojni. Tragove propasti kulturnih spomenika, pa i celih gradova, pronalazimo na svakom mestu. U novijoj istoriji, srpski gradovi su doživeli urbani sunovrat koji je unazadio njihov izgled. Mnogi vredni arhitektonski objekti koje je trebalo sačuvati srušeni su ili brutalno rekonstruisani. Ambijentalno vredne celine, ulice i stari kvartovi su promenili svoj karakter. Stara Čubura, Dorćol i Neimar danas su nepovratno uništeni rušenjem i nezakonitom gradnjom. Među eklatantnim primerima su Dečja klinika u Tiršovoj ulici arhitekte Milana Zlokovića (na slici), novokomponovane dedinjske vile, projekat stambenog kompleksa "Beko" na Kalemegdanu,  tzv. "arhitektura kioska" i "privremena gradnja". Mnoge crkve, posebno na području Vršca i Zrenjanina, uništene su nestručnim i nezakonitim građevinskim radovima. Ranohrišćanska bazilika kod Bele Palanke uništena je zbog prolaska trase auto puta. Kompleks manastira Valjevska Gračanica je ruiniran zbog izgradnje veštačkog jezera. U selu Šopić pop bagerom saminicijativno ruši crkvu iz 1869...

Najveći upropastitelji i odgovorni za nestanak našeg kulturnog dobra su zavodi za zaštitu spomenika kulture, posebno u Beogradu i Nišu, ali i drugim gradovina. Njihovi "stručnjaci" ne prepoznaju objekte vredne zaštite i olako daju saglasnosti na rušenje kulturnih spomenika, bez ikakvih konsekvenci. Jer, naši "zaštitari" nisu sposobni da vrednuju graditeljsko nasleđe, niti da izrade jasan stav na osnovu kojeg bi zaštitili nacionalno kulturno blago.


No comments:

Post a Comment