Saturday 20 December 2014

Slobodan Maldini: Kineska arhitektura, "Večernje novosti", 20. decembar 2014.




Dnevnik zabluda
Kineska arhitektura
Piše Slobodan Maldini

Kada su 1986. u Beogradu boravili najviši kineski zvaničnici, bili su iznenađeni bogatstvom i prosperitetom naše zemlje. Primetivši da kod nas svaka porodica poseduje automobil, izrazili su želju da u budućnosti i građani Kine budu bogati po uzoru na nas. Od tada se mnogo toga promenilo. Nedavni
Samit Kine i zemalja Istočne i Jugoistočne Evrope u Beogradu bio je o neponovljiva prilika za proširenje ekonomskih i kulturnih odnosa sa Kinom koja svoj napredak zahvaljuje u velikoj meri razvoju građevinarstva.

Poslednjih nekoliko decenija Kina je dospela u vrh arhitektonskih dešavanja u svetu. Njenu savremenu arhitekturu definiše raznolikost stilova koji su imali izvor na Zapadu, ali su primenili i elemente kineske tradicionalne arhitekture. Kada se 1980-tih Kina otvorila prema svetu, novi arhitektonski stilovi i trendovi došli su i do ove zemlje. Oni su doveli do razvoja napredne arhitekture u kojoj se kombinuju elementi starih stilova sa novim arhitektonskim oblicima. Izgradnja avangardnih arhitektonskih objekata kulminirala je 2008. kada je održana Olimpijada u Pekingu i 2010. za vreme Svetske izložbe u Šangaju. Tada Kina postaje svetska arhitektonska pozornica na kojoj su predstavljene građevine koje do tada nisu viđene u svetu.

Među ikone savremene kineske arhitekture svrstava se 429m visok Jin Mao toranj u Šangaju građen 1990-tih u neofuturističkom stilu, arhitekte Adrijana Smita i grupe SOM. Građevina sadrži elemente tradicionalne arhitekture kineske pagode. Televizijski toranj "Orijentalni biser" u Šangaju iz 1994. visok je 468m, a projektovao ga je arhitekta Ćijang Huanšeng iz studija "Šangajski moderni arkitektonski dizajn". Sastoji se od 15 sfera različitih dimenzija postavljenih na raličitim visinama koje kreiraju apstraktnu kompoziciju. Nacionalni centar za scenske umetnosti francuskog arhitekte Pola Andrea sagrađen je u središtu Pekinga. Zajedno sa konstrukcijom i garažon ima površinu neverovatnih 264 hiljada kvm. Glavna konstrukcija ove građevine projektovana je kao jedinstvena ljuska visoka 46,7m, načinjena od preko 20.000 titanijumskih i staklenih ploča. Pekinški stadion "Ptičje gnezdo" delo je švajcarskog arhitektonskog biroa Hercog i de Meron, umetničkog konsultanta Kineza Ai Veiveja i strukturnih inženjera britanske firme Arup. Nastao inspirisan oblicima kineske keramike, prima preko 90.000 gledalaca, a građen je od 2003. do 2007. godine. Upravna zgrada televizijske kompanije CCTV (na slici) sagrađena je u Pekingu po projektima holandskog arhitektonskog biroa OMA pod vođstvom arhitekata Rema Kolhasa i Ole Šerena, u periodu od 2004. do 2008. godine. Šangajski toranj visok 632 m najviša je zgrada u Kini. Njena gradnja započeta je 2008 po projektima kompanije Džensler iz San Franciska, a investiciona vrednost iznosi neverovatnih 4,2 milijarde dolara. 

No comments:

Post a Comment