Friday 31 August 2018

Paja Patak i "Epohalni imaginarijum"




Dnevnik zabluda

Paja Patak i "Epohalni imaginarijum"

Piše Slobodan Maldini

Nakon pisanja "Novosti" povodom izložbe "Kraj i početak" umetničke grupe "Dimenzija", iz izloga srpskog Kulturno informativnog centra u srcu Pariza uklonjena je po nalogu Ministarstva kulture skulptura Mikija Mausa i Paje Patka "Iznad duge" autora Milorada Miće Stajčića, zbog neprimerenog sadržaja. Diznijevi junaci izrađeni su u pozi homoseksualnog polnog čina i to ispod plakata srednjovekovne freske Belog anđela iz manastira Mileševe. Originalno delo sadrži i dugu, simbol i zastavu LGBT pokreta, na ovoj izložbi izostavljenu. Premeštanje skulpture na sprat galerije izazvalo je povike nezadovoljnika da se radi o "tvrdoj" cenzuri. Ali, neodgovornoj kustoskinji izložbe Kseniji Marinković pa i Ministarstvu, promaklo je nešto mnogo važnije. Podsetiću na slučaj iz 1992, kada je u Santa Monici u Kaliforniji postavljena skulptura svetski čuvenog Denisa Openhajma pod nazivom "Virus" koja sadrži likove Paje Patka i Mikija Mausa. Po njenom otkrivanju, Openhajmu je stiglo pismo od kompanije "Dizni" sa zahtevom da svoju skulpturu "odmah ukloni i uništi", jer nije ovlašćen da koristi likove Mikija ni Paje. Uz pismo, stigao je i papreni odštetni zahtev.

Srpska umetnost često se suočavala sa protivzakonitom upotrebom intelektualne svojine i neprimerenim umetničkim delima. Na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji, autor izložbe Branko Stanojević neovlašćeno je izložio tuđu intelektualnu svojinu: mural nekadašnjih studenata arhitekte Bogdana Bogdanovića, izostavivši imena autora. Ružna slika poslata je na Bijenalu u Veneciji 2015, kada je Ivan Grubanov izložio "Ujedinjene mrtve nacije", već viđene 2009. u delu Dejva Kola "Zastave sveta". Na istom Bijenalu 2009. Zoran Todorović je bizarnim radom "Toplina", ćebadima od ljudske kose po uzoru na onu pravljenu u nacističkim koncentracionim logorima, poslao svetu pogrešnu sliku o Srbiji.

Pod nazivom "Epohalni imaginarijum" Tv Pink najavljuje "najveći projekat Željka Mitrovića u istoriji svetske televizije". Za rijaliti program "Zadruga 2", medijski magnat sagradio je "kneževinu" sa više od 100 luksuznih objekata, pozorištem, podzemnom pećinom, zoološkim vrtom. Na veštačkom zalivu učesnici će uživati u čak 40 luksuznih plovila, a voziće skupocene oldtajmere. Za ovu priliku Mitrović je dopremio iz Firence i Venecije "kolekciju od šest šlepera" kopija ali i "pojedine originale" umetnina, uključujući Ticijana, Rafaela, Goju i Leonarda, koje je izradilo čak 200 umetnika iz Evrope!?

Kultura oslikava bogatstvo, pamet i lepotu jednog naroda. Obraća se svim socijalnim nivoima, u svakom trenutku. Investicija u kulturu je ulaganje u optimizam, budućnost društva. U Francuskoj je, na primer, ulaganje u kulturu donelo više sredstava nego oblasti osiguranja, hotelijerstva i auto-industrije zajedno. Zašto bi kod nas bilo drugačije?

Na fotografiji: Beli anđeo iz Mileševe, Paja i Miki, lična arhiva

No comments:

Post a Comment