Friday 27 July 2018

Mesečna doza apsurda, Večernje novosti, 27. jul 2018.Dnevnik zabluda

Mesečna doza apsurda

Piše Slobodan Maldini

Gluposti nam se često događaju. Ali, zabrinjavajuća je brzina kojom se smenjuju. Ne prođe nedelja bez događaja svrstanog visoko na lestvici apsurda, a u moru iracionalnih zbivanja sve teže je pronaći ona afirmativnog karaktera. Nekoliko nedavnih pogubnih dešavanja privuklo je moju pažnju.

Na prostoru Donjeg Kalemegdana, odmah ispod Vidin kapije i Crkve Svete Ružice, projektuje se Drugi Beograd na vodi. Beogradska projektantska kuća "Mašinoprojekt", poznata po projektovanju rezidencijalnih kula Beograda na vodi, realizuje projekat stambenog kompleksa "K-distrikt", koji treba da bude novo mamutsko stambeno naselje, sagrađeno na samim starim zidovima Kalemegdana, u neposrednoj blizini obale Dunava. Sa približno 113.000 kvadratnih metara stambene površine biće to još jedan građevinski udar na zaštićenu zonu spomenika kulture beogradskog Kalemegdana. Poput svog uzora na Savskom amfiteatru, Drugi Beograd na vodi na najbrutalniji način ruši sve civilizacijske zabrane i tabue, pretvarajući naš najznačajniji spomen-park kulture u vašarište investitorskog urbanizma. Neshvatljivo je da struka još jednom nije imala snage da se odupre ovoj sumanutoj i besmislenoj urbanističkoj gluposti. Teško je naći pristojne reči da se opiše ovaj loš, diletantski i nasilnički projekat.

Svedoci smo tragedije koja prati mnoge naše arhitektonske objekte. Tek što je otvoren preskupo i laički rekonstruisan Muzej savremene umetnosti na Ušću, posle prvih padavina je prokisao, pa su radi zaštite eksponata, na poslednjem spratu postavljene kofe za skupljanje vode! Na ovogodišnjem Salonu arhitekture, autor rekonstrukcije prokislog muzeja Dejan Todorović nagrađen je Grand Prijem?!

Nedavno su u Sremskoj Mitrovici neuki vlastodršci otvorili novorekonstruisani Žitni trg. Ponosni na novogradnju u betonu, nisu reagovali na vapaje struke koja ukazuje da je ova diletantska rekonstrukcija uništila jedinstveno arheološko nalazište iz perioda Rimskog carstva, sačuvano puna dva milenijuma - sve do ere današnjih vandala. Brutalnom izgradnjom, naše najznačajnije arheološko nalazište doživelo je tragičan kraj.

Pored akcija građana i nekoliko pokušaja kragujevačkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da Kuću Đure Jakšića u Kragujevcu zaštite kao kulturno dobro, nedavno je srušen ovaj istorijski vredan objekat.  Kuća iz 19. veka izgrađena je u autentičnom, karakterističnom nacionalnom arhitektonskom stilu, danas retko viđenom u Srbiji. Naša kultura ostala je bez još jednog izuzetno vrednog i značajnog spomenika.

Zbog nerazumevanja vlasti, u toku je rušenje beogradske Galerije Grafičkog kolektiva. Nestaje još jedan arhitektonski objekat nemerljivog značaja za srpsku kulturu. S njim se gase i brojne generacije umetnika koji su u njemu stasale. Umesto da ostane bastion srpske kulture, objekat će biti odnet na deponiju.

Na fotografiji: Drugi Beograd na vodi na Donjem Kalemegdanu, lična arhivaNo comments:

Post a Comment