Saturday 4 July 2015

Slobodan Maldini: Stari i novi zidovi
Dnevnik zabluda

Stari i novi zidovi

Piše Slobodan Maldini

Mađarska je donela odluku da duž granice sa Srbijom podigne četiri metara visoku ogradu kako bi se sprečio priliv ilegalnih migranata u tu zemlju. Ona će biti postavljena duž 175 kilometara granice. Nakon podizanja ograde, prostori Srbije i Mađarske biće fizički podeljeni. Iako je cilj Mađarske da izbegne probleme i troškove koje sobom nose izbeglice iz Sirije, Avganistana i drugih zemalja koji beže iz ratom i drugim nedaćama pogođenih oblasti, ova podela sobom nosi druge, mnogo veće probleme. Osnovni problem jeste političke prirode, jer će među zemljama biti otvoreno novo poglavlje međusobnih odnosa koje će u svakom trenutku biti opterećeno izgradnjom zida. U ekološkom pogledu, biće zaustavljeno prirodno kretanje živog sveta, što će dovesti do nepredvidljivih posledica.

Izgradnja zidova na granicama država nije novina. Tokom istorije, poznati su brojni slučajevi podizanja fizičkih barijera između teritorija. Namera onih koji su ih gradili bila je da se zaštite od napada, pretnji i drugih uticaja koji su dolazili spolja. Najpoznatiji, Kineski veliki zid sagrađen je da bi se kineske teritorije zaštitile od upada i invazije brojnih nomadskih grupa koje su dolazile iz evroazijskih stepa. Zidovi su građeni već u 7. v.p.n.e. a kasnije su dograđivani u strukturu koja se danas naziva Velikim zidom. Prema najnovijim istraživanjima, ukupna dužina Kineskog zida je 21.196km, što je najveća građevinska struktura na svetu. Većina postojećeg zida podignuta je za vreme dinastije Ming (14.-17. vek).

Barijeru koja je razdvajala Zapadni od Istočnog Berlina dugačku oko 160km sagradila je 1961. godine istočnonemačka vlast u nameri da onemogući beg stanovništva iz Istočne u Zapadnu Nemačku. Prilikom pokušaja da preskoče zid, od 1961. do 1989. poginulo je najmanje 138 osoba.

Zid - barijeru na Zapadnoj obali sagradio je Izrael početkom 2000-tih (na slici) sa obrazloženjem da zaštiti civile od palestinskih terorista. Višeslojna barijera sagrađena je u dužini 700km a sastoji se od troslojne betonske ograde sa šiljcima i bodljikavom žicom na vrhu.

Da li su ovi zidovi odgovorili nameni? Kina je danas zemlja koja svojom ekonomijom i trgovinom sama ruši sve barijere koje je dele prema drugim državama. Izgradnja i nadziranje Berlinskog zida bili su znatan teret za istočnonemačku ekonomiju, srušen je 1989. godine. Rušenje zida smatrano je za početak oslobađanja od komunističke ideologije ne samo u Istočnoj Nemačkoj, već u većini tadašnjih socijalističkih država u Evropi. Na izraelskoj barijeri na Zapadnoj obali od 2002. godine izgubilo je živote najmanje hiljadu ljudi. Brojni stanovnici su odvojeni od izvora vode, posla, uništene su 232 zgrade, prodavnice, čak i jedna škola. Palestinci optužuju Izrael za zločin protiv čovečnosti i diskriminaciju stanovništva po religiji i nacionalnosti.


No comments:

Post a Comment