Saturday 7 February 2015

Slobodan Maldini: Srpsko-ruski neimari, "Večernje novosti", 7. februar 2015.





Dnevnik zabluda

Srpsko-ruski neimari

Piše Slobodan Maldini

Često je pisano o ruskim arhitektima koji su nakon Oktobarske revolucije izbegli u Srbiju, gde su ostavili istorijski važan trag. Povodom obeležavanja 65-to godišnjice postojanja Arhiva Jugoslavije nedavno je u zgradi arhiva u Beogradu otvorena izložba dokumenata "Nikolaj Krasnov - ruski neimar Srbije". Nikolaj Petrovič Krasnov (1864-1939) bio je jedan od naših najznačajnijih arhitekata, predstavnik akademskog istorizma u srpskoj međuratnoj arhitekturi. Nakon Oktobarske revolucije došao je 1922. godine u Beograd na poziv Saveza ruskih inženjera i tehničara. U Srbiji je realizovao veliki broj izvanrednih građevina, među kojima su: zgrada Ministarstva finansija Kraljevine Jugoslavije, palata Ministarstva šuma i ruda, zgrada Arhiva Srbije, projekti pozorišta Manjež - danas Jugoslovensko dramsko pozorište, Most kralja Aleksandra I, Dom narodne skupštine.

Ova izložba otvara temu odnosa srpske i ruske arhitekture. Malo je pisano o srpskim arhitektima koji rade u Rusiji i ostalim zemljama bivšeg Sovjetskog saveza i o uticaju srpske arhitekture na njihovo neimarstvo. Kao što su nekada ruski arhitekti dolazili u našu prestonicu, na isti način su mnogi srpski arhitekti otišli da rade u Rusiji tokom perioda raspada Jugoslavije i ratova koji su vođeni na ovim prostorima. Nažalost, do danas nije napravljena nijedna ozbiljnija studija o izvanrednim dostignućima srpskih arhitekata na prostorima bivšeg Sovjetskog saveza. Mnogi među srpskim arhitektima koji su tamo ostavili vredna arhitektonska ostvarenja zapostavljeni su ili su potpuno nepoznati u svojoj matici.

Iz dugačkog spiska srpskih arhitekata - neimara koji su značajni trag ostavili na tim prostorima, izdvojiću samo njih nekoliko.  Milorad Knežević (1939) je srpski arhitekta koji je realizovao veliki broj kapitalnih objekata  u Moskvi i Sočiju, među kojima su Biznis centri "Čajka Plaza" u Moskvi i "Sputnik" u Sočiju . Antonieta Alderete - Babović (1964) projektovala je enterijer Centralne banke Ruske federacije u Moskvi, rekonstrukciju aerodroma Domodedovo u Moskvi. Svetislav Martinović (1956) i Bogdan Slavica (1956) izgradili su nekoliko kapitalnih objekata u Sibiru, poslovni centar "Surgutneftgaz" u Surgutu, hotel "Samotlor" u Nižnjevartovsku. Milan Rakočević (1946) projektovao je sportski kompleks "Kura" u Azarbejdžanu, kompleks "Vorobjeva gora" u Moskvi. Milorad Radulović (1966) projektovao je veliki broj kapitalnih objekata u Rusiji i Azarbejdžanu, među kojima su i najveći izložbeni centar u regionu "Expo centar", Baku, Azarbejdžan, palata "Buta"(na slici) i sportska arena u Bakuu. Dejan i Ivo Otašević radili su na rekonstrukciji koncertno-kongresne dvorane u Kremlju, objektu od nacionalnog značaja za Rusku federaciju koji se nalazi unutar zidina Kremlja. Dela ovih autora danas zaslužuju posebnu pažnju.

No comments:

Post a Comment