Friday 8 February 2019

Mutne vode konkursa, Večernje novosti, 8. februar 2019.




Dnevnik zabluda

Mutne vode konkursa

Piše Slobodan Maldini

Organizator Konkursa za urbanističko rešenje Savskog  trga u Beogradu Udruženje arhitekata Srbije (UAS), objavilo je rezultate ovog nadmetanja. Potcenjujući domaće arhitekte, za predsednika žirija postavili su Slovenca Janeza Koželja, a za uticajnog člana izvesnog Osamu Al Hasana. Slovenac je dodelio drugu nagradu zemljacima, timu "Medprostor" iz Ljubljane, a treća nagrada pripala je nepoznatoj "SWA" grupi iz Los Anđelesa. Nekoliko dana pre nego što je žiri saopštio svoju odluku, ime nezvanično prvoplasiranih na konkursu "brujalo je u čaršiji"! Radi se o španskoj "Fenvik Iribaren arhitekts" iz Mardida, poznatoj u Srbiji  po projektu megalomanskog "Nacionalnog stadiona" kod Ostružnice, kopije stadiona "Arena" u Banjaluci  iz 2009. Zašto je prekršen osnovni uslov anonimnosti konkursa i kako je iz UAS-a "procurela" poverljiva informacija o autorima "viđenim" na mestu prvonagrađenih? Da li će zbog toga neko da snosi odgovornost i da li će biti poništeni rezultati konkursa, na šta obavezuju propisi? Odgovore na ova pitanja treba tražiti u dosadašnjim "specijalitetima" kuhinje UAS-a, najmlađeg reprezentativnog udruženja arhitekata u Srbiji.

U raspisu Konkursa za urbanističko rešenje naselja "Makiš" na beogradskom vodoizvorištu, UAS je 2017 potpisalo Konkursne uslove gde je predviđena gradnja 856.800 kvadratnih metara stambenih zgrada, bez obzira što urbanističkim planom to nije dozvoljeno, čime je dato zeleno svetlo za nelegalan posao vredan 1,7 milijarde evra. Na konkursu za zgradu Beogradske filharmonije u organizaciji UAS-a sve tri nagrade dodeljene su radovima koji krše zakonsku zaštitu područja kulturnog dobra, svaki predlažući protivpravnu gradnju više od 200.000 kvadratnih metara komercijalnih zgrada, vrednosti većoj od pola milijarde evra. Prvoplasirani autor na konkursu organizatora UAS za Beogradsku galeriju na Kosančićevom vencu, suprotno uslovima i planu, proširio se na susedne parcele, a nagrađen je za projekat tog nelegalnog objekta. Na konkursu za spomenik Zoranu Đinđiću prvonagrađeno je rešenje autora koji je, protivno uslovima konkursa, u direktnoj poslovnoj vezi sa čak dva člana žirija.

Nedavno je u Moskvi boravila delegacija političara iz Beograda u poseti vajaru Rukavišnjikovu koji radi spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu, nakon što je pobedio na pozvanom konkursu. Upoznali su ga sa urbanističkim rešenjem trga autorskog tima iz Madrida. Istovremeno, Beograđani nisu bili udostojeni da vide ovo pobedničko rešenje, kao što nisu videli ni davno pristigle predloge učesnika Konkursa za spomenik Stefanu Nemanji, jer UAS do danas nije priredilo izložbu ovih radova, ignorišući osnovnu obavezu raspisivača. I dok bi u svetu zbog opisanih propusta odavno bili preispitani skandalozni rezultati konkursa, ovde smo svedoci višegodišnjeg kršenja pravila.

Na slici: Savski trg sa spomenikom Stefanu Nemanji, prvonagrađeno rešenje na konkursu, lična arhiva


1 comment:

  1. Поштовани г. Малдини, као учесник конкурса покушавам да се побуним против овако безобразног кршења правила, али свуда наилазим на ћутање. Поставио сам неколико коментара на сајту ДАБа испод галерије, али нико се на то не обазире (првонаграђени рад нема ни 50% обавезних прилога). Такође постоји и нека врста ограничене јавне расправе на http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?f=23&t=2502&start=1300 . Ограничене. У том мору ћутања драго ми је да чујем још један глас колеге и хвала Вам на томе.

    ReplyDelete