Friday 21 September 2018

Rušenje i sećanje, Večernje novosti, 21. septembar, 2018.




Dnevnik zabluda

Rušenje i sećanje

Piše Slobodan Maldini

Ironijom sudbine, u danima kada je u Galeriji Narodne banke Srbije na Slaviji otvorena izložba "Moderna Beograda - arhitektonska baština prestonice", u godini evropskog kulturnog nasleđa, srušen je najraniji objekat Moderne u arhitekturi Beograda, vila u Topolskoj ulici 15. koju je 1927. projektovao Milan Šlang. Radi interesa investitora, nestao je u nepovrat jedinstveni primer beogradskog arhitektonskog i kulturnog nasleđa. Rušenje je obrazložio gradski sekretar za urbanizam Miloš Vulović rečima da je građevinsku dozvolu za izgradnju objekta na mestu srušene vile izdao po propisima, početkom jula, dok su Topolska i okolne ulice od Zavoda za zaštitu spomenika kulture zakasnelo stavljene pod zaštitu kao kulturno dobro po objavljivanju odluke u "Službenom glasniku", 15. avgusta.

Još jednom su finansijski interesi i investitorski urbanizam odneli pobedu nad dugoročnim interesima društva da sačuva sećanje na svoju kulturnu istoriju. I ponovo je arhitektonska struka bila inertni, nemi i nemoćni posmatrač događaja na koji ne može da utiče. A ova nenormalna situacija toliko često se ponavlja, da je postala uobičajenom. Podsetiću samo na nekoliko eklatantnih primera. Povodom pretnje rušenjem kompleksa Generalštaba Nikole Dobrovića arhitektonska struka tek je sporadično i bezvoljno pokušala da se umeša u ovaj slučaj. Nedavno je, uz "asistenciju struke" srušena istorijski vredna zgrada "Ikarus" arhitekte Franje Jenča na Novom Beogradu. Zgrada nove Ambasade Nemačke u ulici Kneza Miloša niče na mestu srušenog arhitektonskog dragulja Bogdana Ignjatovića. Nakon rušenja čuvene benzinske stanice "Dejton" arhitekte Marija Jobsta na Novom Beogradu sagrađena je arhitektonski loša pumpa, koja ne zavređuje pažnju. Kompleks istorijski vrednih palata nekadašnje ambasade SAD na frontu ulice Kneza Miloša sa vilom koju je projektovao Jovan Simeonović, preko noći je srušen. Nedaleko, uništen je još jedan biser arhitekture Beograda:  zgrada Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova, poznatog slovenačkog arhitekte Ludviga Tomorija...

Proteklih nekoliko godina objavio sam više od 300 tekstova - vapaja za očuvanjem kulturnog nasleđa. Nijednim nisam uspeo nešto bitno da promenim. Paradoksalno, na njih su negativno reagovali arhitekti. Zbog kritike gradnje urbanističkog gorogana na Mostarskoj petlji, profesorka Arhitektonskog fakulteta me je, tako, upozorila da bih mogao da "završim u gepeku", a nakon teksta "Betoniranje Gardoša", nekadašnja asistentiknja istog fakulteta obasula me je mafijaški brutalnim pretnjama. Posle mojih analiza propalog konkursa za Beogradsku filharmoniju, član žirija konkursa predsednik Akademije arhitekture Srbije krajnje je neprimereno reagovao.

Na fotografiji: Vuća u Topolskoj 15, pre rušenja, lična arhiva

1 comment:

  1. Ubi nas vandalizam u carstvu Goga i Magoga. Normalan i iole obrazovan čovek to teško može da istrpi! Takva rušenja u rodnom gradu nalikuju otkidanju dela po dela vlastitog tela.

    ReplyDelete