Friday 14 July 2017

Treća inicijativa, Večernje novosti, 14. jul 2017.



Dnevnik zabluda

Treća inicijativa

Piše Slobodan Maldini

Nedavno je završen prvi krug javnog konkursa za izradu likovnog rešenja spomenika Zoranu Đinđiću na prostoru Studentskog trga u Beogradu. Spomenik je pozicionirao austrijski arhitekta Boris Podreka, postavivši ga na mesto na kojem ga je moguće videti iz pravca Trga Republike i Kalemegdana. Ovaj arhitekta, kojeg gradski urbanista Milutin Folić predstavlja kao "jednog od najvećih arhitekata današnjice" ujedno je i predsednik žirija konkursa. Budući da se radi o dvostepenom konkursu gde je među 40 prispelih radova u drugi krug odabrano 6, neću komentarisati prispele projekte. Na osnovu onoga što sam video, nema spektakularnog rešenja, koje do sada već nije u svetu realizovano. Međutim, ovaj konkurs otvara neka stara pitanja o odnosu vlasti i spomeničke kulture.

Paradoksalno je da današnja vlast, kojoj je Đinđićeva Demokratska stranka opoziciona, podiže spomenik ubijenom političaru. Nažalost, dok je bila na vlasti, Demokratska stranka je ovu jedinstvenu šansu propustila. Umesto spomenika nekadašnjem srpskom premijeru, Boris Tadić je 2011. u beogradskom Tašmajdanskom parku otkrio spomenik nekadašnjem predsedniku Azerbejdžana i komunističkom vođi Hejdaru Alijevu, kojeg istoričari nazivaju "poslednjim diktatorom savremenog sveta". Nakon što je prethodni predsednik Srbije Tomislav Nikolić 2014. otkrio spomenik ruskom caru Nikolaju II Romanovu u beogradskoj ulici Kralja Milana ruskih skulptora, kritizeri su to maliciozno predstavili znakom približavanja Srbije "statusu ruske gubernije". Današnji predsednik Aleksandar Vučić pred sobom ima plan o podizanju spomenika Stefanu Nemanji na mestu Generalštaba, na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine.

Međutim, jedna inicijativa do danas nije ostvarena. Radi se o podizanju replike Spomenika kralju Aleksandru Prvom Jugoslovenskom i Petru Prvom Srpskom koji je u Parizu podigla Francuska u čast Kraljevini Srbiji posle pobede u Prvom svetskom ratu 1918. Spomenik predstavlja klasičnu kompoziciju čak sedam ljudskih figura, sa centralno postavljenim konjem na kojem jaše Aleksandar Prvi, kralj Jugoslavije. Pored konja nalaze se kralj Petar I i maršal Francuske Franše d'Epere. Spomenik je 1936. izradio francuski skulptor Maksim Real de Sart, izlila ga je radionica Diren, a arhitekta je bio Anri Šajo. Prvu inicijativu o podizanju replike spomenika u Beogradu pokrenuo je arhitekta Milan Pališaški, obavestivši predsednika Tadića o njoj. Drugu inicijativu pokrenuo sam ja na stranama Večernjih novosti 2014, pred 100. godišnjicu početka Prvog svetskog rata. Povodom 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata 2018, po treći put pokrećem ovu inicijativu i pozivam predsednika Vučića da upotrebi svoj uticaj i pokrene projekat podizanja replike ovog spomenika u Beogradu. Mojoj inicijativi pridružuje se i grupa srpskih vajara koji žive i rade u Parizu.


Na fotografiji: Spomenik kralju Aleksandru Prvom i Petru Prvom u Parizu, lična arhiva

No comments:

Post a Comment