Friday 30 September 2016

Slobodan Maldini: Oktobarski salon, "Večernje novosti", 30. septembar 2016.




Dnevnik zabluda

Oktobarski salon

Piše Slobodan Maldini

Otvoren je 56. Oktobarski salon. Pod nazivom "Ljubavni zanos" preuzetim od francuske ljubavne pesme, ovogodišnja likovna manifestacija istražuje "umetnosti u društvenom i političkom kontekstu, suprotstavljajući njene  humane estetske vrednosti i daleko manje benigne sile moći i kontrole." Ovaj koncept upućuje na kritičan stav umetnosti, prvenstveno prema društvu i politici, a potom ističe i njene humane vrednosti. Ove godine, likovni salon organizovan je pod rukovodstvom Dejvida Eliota, britanskog kustosa, doskorašnjeg direktora Muzeja savremene umetnosti u Istambulu, umetničkog direktora Prvog međunarodnog bijenala savremene umetnosti u Kijevu i Četvrtog Moskovskog bijenala mlade umetnosti.

Na ovogodišnjem Oktobarskom salonu, domaćoj publici predstaviće se plejada stranih umetnika i nekoliko srpskih autora koji žive i rade pretežno u inostranstvu. Na Salonu su prisutni mladi autori iz Gruzije, Turske, Libana, Nemačke, Holandije, Švedske, Srbije... Među poznatim umetnicima, nalaze se i još uvek neafirmisani umetnici, debitanati, o čijim delima za sada nije moguće pronaći trag u likovnoj kritici, literaturi i medijima. Pored državnih institucija Skupštine grada Beograda, Ministarstva kulture i Kulturnog centra Beograda, organizaciju Oktobarskog salona podržali su: Gete institut, Austrijski kulturni forum, Švedski komitet za finansiranje međunarodnih programa vizuelnih i primenjenih umetnosti (IASPIS) i zastupnici finske savremene umetnosti (Frame).

Kao i na prethodnim, među organizatorima ovogodišnjeg salona ne nalaze se imena dva najveća nacionalna i istorijski najznačajnija udruženja umetnika: Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS). Sam ovaj podatak veoma zabrinjava, jer jasno govori o stanju likovne kulture u kojem se nalazi naše društvo. Njega karakterišu: neznanje, netrpeljivost, ignorantski odnos prema vrednostima, zapostavljenost, nestručnost. Nije jasno zbog čega više od decenije ne postoji mesto ULUS-a i ULUPUDS-a u organizaciji i učešću u programima Oktobarskog salona? Da podsetim, "Udruženje likovnih umetnika u Beogradu" nastalo je pre čak 97 godina, 1919, a u redovima udruženja nalazili su se najznačajniji likovni umetnici Srbije. Od 1944. godine "Udruženje likovnih umetnika u Beogradu" obnovilo je rad pod novim nazivom "Udruženje likovnih umetnika Srbije". Danas je to najbrojnije umetničko udruženje u Srbiji, koje obuhvata više od 2000 članova i raspolaže likovnim  paviljonom "Cvijeta Zuzorić" (na slici), najreprezentativnijim kod nas. Nažalost, decenijski zapostavljano, zatirano od društva, ovo udruženje umetnika sa tradicijom koju ima malo koja zemlja u svetu, danas je u toliko jadnom stanju da nema sredstva da svoj likovni paviljon na Kalemegdanu, okreči.




No comments:

Post a Comment