Friday 16 September 2016

Slobodan Maldini: Korporativna umetnost, Večernje novosti, 16. septembar 2016.



Dnevnik zabluda

Korporativna umetnost

Piše Slobodan Maldini

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine otvorena je izložba "Nova religija" engleskog umetnika Dejmijena Hersta. Ovaj autor koji mrtve životinje postavlja u staklene vitrine i bazene sa formalinom (na slici), najskuplji je umetnik današnjice. Za izložbu, Ministarstvo kulture Srbije je izdvojilo 1,1 milion dinara, trećinu iznosa koji se godišnje izdvaja za sve programe ovog muzeja.

Otvaranje izložbe pratio je incident. Grupa predvođena nekadašnjim direktorom Muzeja savremene umetnosti Vojvodine umetnikom Živkom Grozdanićem Gerom usprotivila se izložbi jer predstavlja "igru kapitala i tržišta, kao što ni Dejmijen Herst nije ništa više nego preduzetnik u kulturi, koji rukuje milionskim iznosima..." Oni su pozvali javnost "da se udruži i kaže NE korporativnoj kulturi." Ovu temu nedavno pominje Mario Vargas Ljosa opisujući je kao "monumentalnu obmanu, suptilnu zaveru planetarnog karaktera u kojoj su galerije, muzeji, ugledni kritičari, specijalizovani časopisi, kolekcionari, profesori, mecene i besramni trgovci vremenom sklopili sporazum da prevare jedni druge, da prevare pola sveta..." Ali, šta je korporativna kultura i ko su njeni predstavnici u srpskoj umetnosti?

Na čelu elite srpskih umetnika nalazi se Marina Abramović, slavna performerka. Njen video u kojem se "ispoveda" magarcu, prikazanom na Venecijanskom bijenalu 2011, Ministarstvo kulture je otkupilo za 100.000 dolara i dalo ga vojvođanskom muzeju. Za vlastiti njujorški institut Marina prikuplja milionske donacije, ali i dalje u njemu zaposleni rade volonterski. Nezadovoljna isplatom, okomila se na svog sponzora hip-hopera Džej-Zija, tvrdeći da "ju je on iskoristio". Primivši ček, odmah mu se izvinila. Povodom učešća na Venecijanskom bijenalu 2011, performeru Raši Todosijeviću je za rad sa stilizovanim nacističkim simbolima svastikom i orlom isplaćeno 150.000 evra, a delo je predato Muzeju savremene umetnosti Vojvodine. Nakon bijenala, komesar Rašine izložbe u Veneciji Živko Grozdanić Gera je revoltiran napustio mesto direktora muzeja, da bi u vlastitom kompleksu zgrada kod Vršca sagradio privatan Muzej savremene umetnosti. U muzeju-vinariji posetioci mogu da mezete, degustiraju i kupe Gerina vina.

Jednom prilikom, na pitanje o prodajnim cenama slika u Parizu, nedavno preminuli slikar Ljuba Popović je odgovorio da su vrednosti njegovih platana tamo oko 3.000 evra. Na iznenađenje prisutnih, rekao je da su to tržišne i realne cene u pariskim galerijama. Drugi član Mediale, ostareli Peđa Ristić, izgradio je oko 100 crkava za prebogatu Srpsku pravoslavnu crkvu. Najčešće neplaćen, ili je plaćen mizerno - jedva da preživi, jer "malo se ima"... Nedavno sam zamolio Rašu Todosijevića da mi za potrebe objavljivanja u mojoj novoj knjizi internetom pošalje jednu fotografiju sa njegove izložbe. Zatražio je honorar 3.000 evra.


2 comments:

  1. Nije Gera organizovao protest vec mu se samo prikljucio na samom dogadjaju..

    ReplyDelete
  2. Nije Gera organizovao protest vec mu se samo prikljucio na samom dogadjaju..

    ReplyDelete