Friday 29 July 2016

Slobodan Maldini: Urbanizam ulice, Večernje novosti, 29. jul, 2016.



Dnevnik zabuda

Urbanizam ulice

Piše Slobodan Maldini

Taman što su se stišale strasti povodom "slučaja fantoma" - noćnog rušenja bespravih objekata u beogradskoj  Savamali, kada je usledio novi incident. Ovoga puta su pripadnici grupe Ne da(vi)mo Beograd "izvrišili napad" na zgradu Skupštine grada Beograda. Pokušavši da uđu u hol, oni su uzvikivali parole protiv gradskih funkcionera i bacali toaletne papire na pripadnike obezbeđenja Skupštine grada. Vlast je ovo okarakterisala kao krivično delo u kojem je povređen jedan policajac na kojeg je bačen "neidentifikovan predmet". Opšte je poznato da je uzrok ovim tenzijama čuveni projekat Beograd na vodi, koji već duže vreme privlači pažnju javnosti. Međutim, prepadi fantoma i napadi na javne objekte svakako nisu rešenje za ovaj problem. Fantomi i toaletni papiri samo zaoštravaju nimalo jednostavnu situaciju u našem urbanizmu i ne vode bilo kakvom trajnom rešenju.

U međuvremenu, beogradske vlasti odlučno sprovode urbanističke planove, menjajući lice Beograda i pretvarajući ga u novu "evropsku metropolu". Nedavno je popločan trg kod beogradske kafane "Crveni petao", a na njegovoj sredini podignuta je fontana. Projektovao ju je, bez konkursa, arhitekta Branislav Jovin, član Akademije arhitekture Srbije. Tačnije, radi se o konceptu mediteranske česme teško primenljivom u Beogradu, kojeg je Jovin 2001. realizovao na Trgu sv. Mihovila u Herceg Novom.


Boris Podreka, poznati slovenačko-italijanski arhitekta iz Beča i član Akademije arhitekture Srbije, izradio je planove popločavanja Studentskog trga (na slici). Možda je razumljivo da popločavanje jednog beogradskog trga nije toliko bitno da bi zbog toga Skupština grada raspisala javni konkurs. Međutim, nije jasno zbog čega bi za takav rutinski posao pozvala svetski poznatog (i skupog) arhitektu, kada u Srbiji na hiljade arhitekata čami bez posla? Podreka je angažovan za projekat širenja pešačke zone u centru grada, koja uključuje prostor Studentskog trga sa Vasinom ulicom i Park Vojvode Vuka sa okolnim ulicama, što je mnogo ozbiljniji projekat od popločavanja trga. Verovatno ponovo bez javnog konkursa, on će takođe da ulepša  izgled Kosančićevog i Topličinog venca. Sam Podreka o našoj prestonici govori s podsmehom: "Beograd je veoma loše urađen. Grade se veliki mostovi, sportske hale, a hodate po fekalijama. Gledao sam na Kalenić pijaci kako žena sa cegerima pada, jer se saplela na rupu." Da je proveo u Beogradu "na fekalijama" duže od jednog dana, ovaj evropski arhitekta bi možda pronikao u njegovu dušu. Malo je gradova u Podrekinoj Evropi koji nisu popločani i zacementirani. Takođe, malo je u Evropi pijaca kao beogradskih, gde među "rupama u kaldrmi" možete da se sretnete i popričate sa prostodušnim prodavcima sa sela, da im se požalite i iskreno nasmejete. Jer, ulice i trgovi nisu samo cement i pločice, već su to pre svega, ljudi.

No comments:

Post a Comment