Tuesday 12 July 2016

Slobodan Maldini: Kule i gradovi, Večenje novosti, 1. jul 2016.




Dnevnik zabluda

Kule i gradovi

Piše Slobodan Maldini

Slikar i arhitekta, srpski i francuski akademik iz Pariza Vladimir Veličković nedavno je predstavio u Beogradu dve monografije posvećene crtežima iz prve dve dekade svog opusa. Tokom boravka u Srbiji on je pozvao beogradske vlasti da odustanu od graditeljskih planova kule Beograda na vodi, rečima: "Nemojte da gradite kulu, ako Boga znate." Poziv istaknutog srpskog intelektualca za odustajanje od gradnje 168m visoke kule sublimiše nastojanja građana i pojedinaca da se odupru haotičnoj urbanizaciji Beograda. Jer, čak je i čikaški tim projektanata ove ružne, "grbave" višespratnice preporučio da bude niža od predviđenih 220m da bi se "uklopila u perspektivu grada". Ali, ako do danas nisu uspele akademije i udruženja arhitekata da urazume megalomane, mala je verovatnoća da će Veličkovićev apel imati uticaj na razvoj događaja na terenu. Veći uticaj imaju ulični protesti organizacije Ne da(vi)mo Beograd. Učesnici protesta, iako u većini neupućeni u suštinu problema, odlikuju se brojnošću i upornošću u isticanju zahteva za promene. Ali, da li kula Beograda na vodi ima toliki značaj u urbanizmu prestonice koliki joj se pripisuje i da li zbog nje "prolaze" drugi slični graditeljski poduhvati bez kritike javnosti?

Gradske kule su i kod nas prepoznatljiv mamac za prevejane investitore i predmet čuđenja naivnih arhitekata. Ekonomski visoko isplative, iskorišćavaju gradsku lokaciju do neslućenih finansijskih razmera. Prema nedavno usvojenom urbanističkom planu, predviđeno je da na kraju beogradske ulice Kneza Miloša, na mestu zgrade nekadašnjeg Saveznog MUP-a, bude podignut gradski centar sa dve kule visoke po 120m i ogromnim šoping molom. Bez obzira što je ovaj urbanistički projekat izuzetno velike gustine izgrađenosti  bez presedana kod nas, on je usvojen od gradskih urbanista i arhitekata. Međutim, ovaj put su protiv plana bili saobraćajni inženjeri i čelnici opštine Savski Venac. Naime, prvi čovek ove gradske opštine uputio je pismo gradonačelniku Beograda u kojem se protivi projektu gradnje kula, tvrdeći da će on izazvati saobraćajni kolaps. Ovo je prvi slučaj da su se predstavnici vlasti suprotstavili gradskim urbanistima i stali u zaštitu arhitekture grada.

Iako su kula Beograda na vodi i one u ulici Kneza Miloša privukle pažnju, postoje brojni projekti gradskih urbanista koji nisu predmet kritike struke ni javosti. Nedavno su usvojeni planovi gradnje bloka pored Kombank arene sa čak četiri kule po 120m visine i površine 380.000kvm. U sastavu Bloka 65 predviđena je gradnja 39-to spratne kule visine 146m. U sklopu novobeogradskog hotela "Jugoslavija" predviđena je gradnja dve kule visine po 140m. Najveći budući šoping centar na Balkanu na Autokomandi treba da sadrži i dve kule od po 21 sprata, a novobeogradska Autobuska stanica imaće tri kule visine od  po 100m...



No comments:

Post a Comment