Friday 15 July 2016

Slobodan Maldini: Blok 18, Večernje novosti, 15. jul 2016.




Dnevnik zabluda

Blok 18

Piše Slobodan Maldini

Nedavno su objavljeni rezultati urbanističkog konkursa za novobeogradski Blok 18. Područje bloka nalazi se na levoj obali Save preko puta Beograda na vodi, između tramvajskog mosta i Gazele. Na površini oko 47 hektara, ovaj grad u malom sadržaće 4.200 stanova, hotele, trgovinske i poslovne objekte, a imaće i sadržaje koji su izostavljeni u projektu Beograda na vodi: nacionalnu operu, koncertnu dvoranu, modernu galeriju. Međutim, koliko projekat Bloka 18 može da ispravi planske nedostatke i greške projekta Beograda na vodi?

Za razliku od Beograda na vodi, plan Bloka 18 prolazi kroz fazu arhitektonsko urbanističkog konkursa. Ovaj takmičarski deo urbanog planiranja omogućuje da se sagleda šira slika mogućih koncepata uređenja budućeg prostora, da se uoče i isprave nedostaci pre nego što projekat uđe u fazu realizacije. Prispele radove žirirala je grupa naših eminentnih arhitekata, među njima i ugledni član Akademije arhitekture Srbije. Nisu jasni razlozi zbog kojih se ovaj naš doajen "stavio pod komandu" predsednika žirija ovog konkursa, mladog, politički uticajnog gradskog arhitekte. Da podsetim, zbog projekta "Beograd na vodi" Akademija arhitekture Srbije zatražila je hitnu smenu gradskog arhitekte zato što je "izneverio svako poverenje građana i struke" i "prekršio etički kodeks profesije".

Ali, šta sadrži prvonagrađeno konkursno rešenje autorskog tima asistenta Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Vanje Panića, Aleksandra Kneževića i Marka Veskovića? Nagrađeni projekat nudi klasično - stereotipno urbanističko rešenje sa ortogonalnom saobraćajnom matricom i zatvorenim blokovima zgrada. Predlog nema ambiciju da bude originalan niti da pleni idejom. Predloženi urbanistički kompleks može da bude postavljen bilo gde, jer nema ništa specifično za ovu atraktivnu lokaciju. Odnos bloka prema reci je zanemaren, ne postoji, a rešenje priobalja nema urbanu vrednost. Projektovan pozorišni trg ima kvalitete, ali su oni daleko ispod očekivanja. Vizure prema reci  i Sava centru ne postoje. Socijalistički estetizam arhitekture stambenih blokova osamdesetih karakteriše ovaj, još jedan "klasičan" novobeogradski blok.


Iako u poređenju sa tehničkom obradom urbanističkog modela Beograda na vodi ovaj konkursni rad deluje amaterski, studentski, za zlobnike i diletantski, u njemu je moguće prepoznati značajnu kvalitativnu prednost. Niža gustina izgrađenosti, manja zauzetost prostora i relaksirajući stav prema reci ne mogu biti upoređeni sa haosom plana Beograda na vodi. U poređenju sa Beogradom na vodi koji je podređen zahtevima investitora za profitom, ekskluzivom, glamurom, šoping centrima među oblakoderima i jahtama na reci, ovaj plan više nalikuje nespretno "zgusnutom" socijalnom blokovskom urbanizmu poslednjih decenija 20. veka. I takav, očigledno predstavlja sasvim drugo lice istog grada.

No comments:

Post a Comment