Friday 22 July 2016

Slobodan Maldini: Egzit, Večernje novosti, 22. jul 2016.




Dnevnik zabluda

Egzit

Piše Slobodan Maldini

Svaki veći grad u Srbiji leti organizuje neki festival. Metafora "hleba i igara" i kod nas ima značenje metode kojom vlast održava socijalni mir zadovoljavajući kratkoročne potrebe ljudi i skrećući pažnju sa društvenih problema. Ali i ovako shvaćeni, festivali imaju svoj dubok kulturni značaj. Među muzičkim zbivanjima, pažnju zaslužuje novosadski muzički festival Egzit. Iako je za većinu posetilaca Egzit mesto letnjeg noćnog provoda, za malobrojne je to jedinstven kulturni fenomen i poprište važnih događaja u istoriji pop kulture. Nedavno sam četrnaesti put zaredom posetio Egzit, nastavljajući tradiciju koju sam započeo slučajno, dobivši na poklon festivalsku ulaznicu.

Ovog leta Petrovaradinska tvrđava bila je neukusno ukrašena božićnim jelkama i pahuljama, a vazduhom se širio otužan miris bajatog piva, pomešan sa zadahom iz malobrojnih toaleta. Zvezda ovogodišnjeg Egzita je američki reper muslimanskog porekla Viz Kalifa, čuven jer je zatvaran više od 20 puta zbog posedovanja droge. Vizov "selfi" iz zatvora doprineo je popularnosti repera, a njegov spot na Jutjubu vrtoglavo se približava cifri od čak dve milijarde gledanja!

Iako neukrašena, nekada je Petrovaradinska tvrđava za vreme Egzita plenila ambijentom. Brojni toaleti su mirisali, točilo se sveže, hladno pivo. Na sceni su nastupale stare zvezde i pred malobrojnom publikom. Tako je na primer, "kuma panka" Peti Smit, iako u terminu predviđenom za predgrupe, ostvarila 2009. koncert za pamćenje pred tek nekoliko stotina gledalaca. 2008. švedska metal grupa Tiamat održala je istorijski koncert pred jedva dvestotinak upućenih znalaca. Teško da je moguće ponoviti događaj iz 2007. kada je Nil Tenant, pevač dua Pet šop bojs, proslavio rođendan na pozornici pevajući sa grupom Sizors sisters, koja je prethodno nastupala. Ili kada je 2010. Majk Paton, pevač grupe Fejt no mor iznenadio sve popevši se na televizijski kran, rizikujući da padne sa visine. Basista grupe Korn je 2009. u zanosu pao sa pozornice, ali je nastavio da svira "u rupi", jer nije mogao da se popne nazad. 2012. Sajmon Le Bon, vođa grupe Djuran Djuran pozvao je iz publike Bet Dito, pevačicu prethodno nastupale grupe Gosip da mu se pridruži, nakon čega su priredili nezaboravan muzički doživljaj. Za vreme Egzita 2007, Rolig Stounsi su priredili čuveni koncert na beogradskom Ušću. Iako sam u to vreme boravio u Novom Sadu, došao sam u Beograd na Stounse. Posle koncerta, auto-put prema Novom Sadu bio je prepun vozila fanova koji su jurili na Egzit. Ove godine, četvrti put sam gledao eksplozivnu britansku grupu D Prodidži, majstore masovne histerije. Da ne pominjem neverovatan, neponovljiv koncert grupe Gans en' rouziz iz 2012...

I nakon svih godina, ako me neko pita da li i dogodine idem na Egzit, odgovaram: "kupujem ulaznice već u novembru, čim se pojave u prodaji."



No comments:

Post a Comment