Friday 15 June 2018

Vazelin i kapitalne knjige, Večernje novosti, 15. jun, 2018.



Dnevnik zabluda

Vazelin i kapitalne knjige

Piše Slobodan Maldini

Nedavno su objavljeni rezultati konkursa Ministarstva kulture i drugih institucija za sufinansiranje kapitalnih projekata u srpskoj kulturi. Kao i proteklih godina, među projektima koji su dobili sredstva iz državne kase nalaze se i oni iznenađujući. Dokumentarnom filmu nastranog naslova i sadržaja "Operacija vazelin" koji se bavi homoseksualizmom, dodeljeno je više od 30.000 evra, uz objašnjenje da će "doneti domaćoj ali i inostranoj publici zabavno i edukativno putovanje kroz preispitivanje "kvir" (nastranih) likova u srpskom filmu". Promocija LGBT populacije u Srbiji odavno se vrši na gej paradi, a odnedavno Beogradu nije dovoljna samo jedna, već se organizuju čak dve. Za svečanost otvaranja Narodnog muzeja, Vlada Srbije nedavno je izdvojila neverovatnih 320.000 evra, a iznenađujućih 150.000 evra namenjeno je iz budžetske rezerve za gostovanje ansambla ruske vojske "Aleksandrov" krajem juna u Beogradu.

Prethodno iznete astronomske cifre možda ne bi privukle pažnju da nedavno nisu objavljeni i drugi podaci, o dodeli sredstava za sufinansiranje kapitalnih izdavačkih projekata. Ukupno 100.000 evra podeljeno je među čak 32 velika izdavačka projekta, koji u proseku primaju svaki nešto više od 3.100 evra. Da podsetim: kapitalni izdavački projekti su višedecenijski radovi timova visokoobrazovanih stručnjaka u kojima se društveno veoma bitne teme predstavljaju na jedinstven način u formi kompleksnih izdanja knjiga od dugoročnog značaja za kulturu. Najčešće su to dugogodišnja istraživanja predstavljena pisanim i vrednim dokumentacionim fotografskim materijalom. I ovaj put, sredstva su podeljena unutar opskurnog klana poznatih, stalnih i višegodišnjih "pretplatnika" na ova državna sredstva. Međutim, iznos izdvojen za kapitalna dela nedovoljan je da pokrije ni račune za električnu energiju utrošenu za njihovu realizaciju.

U okviru pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Evropa od nas traži da se prilagodimo njenim zakonima i standardima. Svako kašnjenje u tom procesu Srbiju košta odugovlačenja prijema u "članstvo odabranih". Međutim, do danas niko od Srbije nije tražio da prilagodi cene ljudskog rada evropskim, niti nas je upozorio na ovu neusklađenost. U Srbiji je tragično potcenjen rad u poređenju sa drugim evropskim zemljama. Paradoksalno, najniže vrednovan rad kod nas je visoko intelektualni, čak se pretpostavlja i smatra normalnim da visokoobrazovani u Srbiji rade besplatno! O tome svedoči potcenjivački odnos same države prema najvrednijem delu nacije. Bedna podrška države kapitalnim izdavačkim projektima čak i ispod nivoa socijalne pomoći, nekima je prihvatljiva. Ali, nikome nije razumljivo bahato rasipanje sredstava iz državne kase na sumanute programe, kao što su neprimeren "glamur" otvaranja Narodnog muzeja i nastrani film o gejevima.

Na fotografiji: Narodni muzej u Beogradu, lična arhiva

No comments:

Post a Comment