Friday 8 June 2018

Umetnost i palačinke, Večernje novosti, 8. jun 2018.




Dnevnik zabluda

Umetnost i palačinke

Piše Slobodan Maldini

Posle petnaestogodišnje pauze, otvara se Narodni muzej. Zbog nefunkcionisanja starog i neodržavanog sistema klimatizacije, urađena je maratonska rekonstrukcija zgrade. Radi obnove, uzaludno su potrošeni milioni evara. Izrađena su i astronomski plaćena pa odbačena kao neupotrebljiva dva beskorisna arhitektonska projekta, ugovorene ogromne sume za deponovanje muzejskih zbirki u neuslovnom magacinu austrijske kompanije i potrošene enormne svote radi dovođenja u red zastarelog arhitektonskog objekta. Sada je sve to iza nas i pompezno je najavljena svečanost otvaranja. Ona će građane Srbije koštati neverovatnih 38.080.000 dinara, što je više od iznosa pre 15 godina nedostajućih sredstava za popravku klimatizacije zgrade. A kada muzej bude otvoren, ostaće gorak ukus zbog znanja da tokom duge rekonstrukcije generacije mladih nisu imale priliku da vide postavku istorije srpske umetnosti. Otvaranje Narodnog muzeja samo je jedna među nespretno "zatrpanim rupama" u našoj kulturi. Nažalost, ostaju druge.

Grafički kolektiv, ustanova u kulturi od nacionalnog značaja, nakon 7 decenija rada prinuđen je da napusti prostorije galerije na Obilićevom vencu u Beogradu. Vlasnici zgrade, pošto im je ona 2015. vraćena u restituciji, odlučili su da je prodaju palačinkarnici sa Zlatibora. Država nije iskoristila pravo preče kupovine, a protekle dve godine nije ni pomogla da problem opstanka kultne galerije bude rešen. Nedavno je Grafičkom kolektivu dat nalog za iseljenje. Mnogi su neprijatno iznenađeni ovom situacijom, ne samo zbog činjenice iseljenja, već nerazumevanja države za probleme ove institucije i teškog stanja u nacionalnoj kulturi. Poznato je da se komercijalni interesi najčešće ne poklapaju sa onima u kulturi. Zato, u društvima koje vode računa o prosvećenosti, država interveniše da bi pomogla razvoju kulture. U Srbiji, njen goli opstanak ozbiljno je ugrožen.

I dok država obilato rasipa novac finansirajući plagijate ignoranata na međunarodnim izložbama, šund u knjigama bahatih i nepismenih, filmove krajnje neprimerenog sadržaja i kič prebogatih medijskih zagađivača, nacionalno vredne institucije u kulturi se gase, a kulturnu scenu preplavljuje primitivizam neobrazovanih. Našu kulturu razara nerazumevanje od države, pogrešan odnos prema "slobodnom" tržištu i tragična privatizacija institucija u kulturi. Država je "opredeljena za čuvanje nacionalnog blaga", a delatnosti poput izdavačke, filmske ili muzičke treba da se "uklope" u surove zakone premalog tržišta. Ova politika bi možda bila uspešna kada bi nacionalno blago zaista bilo čuvano. U teškim uslovima opstanka, kulturu zatire stanje opšteg haosa u kojem se vodi stalna i teška bitka za goli život. A u njoj važi princip: "da bi preživeo, pogazi svoja uverenja i prilagodi se opštem primitivizmu." Upravo to ne žele umetnici.

Na slici: Zgrada sa Galerijom Grafičkog kolektiva, privatna arhiva



No comments:

Post a Comment