Friday 22 June 2018

Dplomate i lopovi, Večernje novosti, 22. jun 2018.




Dnevnik zabluda

Diplomate i lopovi

Piše Slobodan Maldini

Nemačka policija nedavno je na aerodromu u Frankfurtu uhapsila predsednika Odbora za ljudska prava Skupštine Srbije Srbije Mehu Omerovića, zbog navodne krađe parfema i karmina u fri-šopu. Nakon što je pokazao svoj diplomatski pasoš i pozvao se na imunitet, Omerović je pušten. Srpskim medijima objasnio je da se ne radi o krađi, "već je imao grčeve u stomaku i proliv, zbog čega je otrčao u toalet" sa sve parfemom!?

Par dana nakon ovog slučaja, objavljena je vest o nestanku neverovatnih više od 140 vrednih umetničkih remek dela iz ambasada, konzulata i rezidencija bivše Jugoslavije, zbog čega će država Srbija odgovor o njihovom nestanku zatražiti od Interpola. Na listi nestalih slika su one Šumanovića, Lubarde, Aralice, Konjovića, Milosavljevića, Milunovića, Protića, Cuce Sokić. Teško je utvrditi da li se radi o administrativnim greškama, nečijim namernim propustima, ili o krivičnim delima direktne krađe. Takođe, budući da većina ovih umetničkih slika nije prošla kvalitativnu ekspertizu, danas je skoro nemoguće utvrditi da li je neko nestalo delo original ili reprodukcija. Ali, uskoro bi mogli da prisustvujemo seriji policijskih istraga u našim diplomatskim predstavništvima, a današnje i bivše diplomate biće suočene sa krivičnom odgovornošću zbog nestanka vrednog kulturnog blaga. Pitanja su: kako je moguće da više od 140 vrednih umetničkih dela nestanu iz ambasada koje su primer moralnih vrednosti države? Šta reći o društvu u kojem Interpol istražuje diplomate u vezi teških krivičnih dela? Da li ćemo uskoro na Interpolovim poternicama imati i naše ambasadore? Ako je moguće da iz ambasada nestanu slike, da li postoje manipulacije u vezi sa putnim ispravama, za koje su ambasade zadužene?

Poslednjih godina života, vajarka Olga Jevrić izgubila je značajan deo svoje zaostavštine. Iz njenog ateljea na Starom sajmištu ukradeni su vredni artefakti. Lopovi su pronađeni, ali većina ukradenih predmeta i dokumentacije bili su već izgubljeni u nepovrat - "bačeni u đubre", a na oko vredniji deo plena završio je - na buvljoj pijaci! Nedavno sam posetio Muzej "Macura" u Banovcima. Vlasnik muzeja, naš poznati kolekcionar, s ponosom mi je pokazao svoju novu izložbenu postavku - "Sobu Olge Jevrić", u kojoj su izložena vredna dela preminule vajarke. Na pitanje o poreklu umetničkih predmeta, ispričao mi je priču koja rezimira opšte stanje u našoj kulturi. Naime, kada su vajarku iseljavali iz ateljea na Starom sajmištu zbog izgradnje jevrejskog memorijalnog kompleksa, po njene stvari prvo su došli uža rodbina i predstavnici SANU. Ostatak su odneli Romi - skupljači sekundarnih sirovina. Ono preostalo posle Roma, Macura je spasao od bacanja odnevši u svoj muzej, a ostatak je "kupio na buvljaku". Njegovi predmeti su ono najvrednije javno dostupno nakon pustošenja ateljea umetnice.

Na fotografiji: Skulptura Olge Jevrić u Magacinu Macura, fotografija: Sofia Lancoš Maldini

No comments:

Post a Comment