Saturday 28 May 2016

Slobodan Maldini: Kultura protesta, Večernje novosti, 28. maj 2016.



Dnevnik zabluda

Kultura protesta

Piše Slobodan Maldini

Narodni protesti su sastavni deo naše istorije i kulture. Srbi su se borili protiv vekovne turske dominacije, sa završnicom u Prvom i Drugom srpskom ustanku, koji su nakon 1815. doveli do stvaranja Kneževine Srbije. Na severnim teritorijama protivili su se mađarskoj dominaciji, što je je kulminiralo Srpskom revolucijom 1848. i stvaranjem Vojvodstva Srbije. Protest protiv antisrpskih stavova mladog Vinstona Čerčila iskazao je vojvoda Tankosić  1903. kada je budućem premijeru Britanije udario šamar tokom posete aristokrate Beogradu. Tankosića je austrougarska vlada smatrala odgovornim za Sarajevski atentat 1914., a posledice njegovih postupaka osećamo i danas. U istoriji nije zabeležen sličan građanski protest protiv fašizma, kao u Beogradu 27. marta 1941.

Posle Drugog svetskog rata, kultura protesta je promenjena. Studentske proteste 1968. pratila su javna predavanja i koncerti. Devedesetih su građani mirnim šetnjama izražavali neslaganje sa vlašću. Ali, da su protestanti napušteni od svojih vođa bilo je poznato već  kada su neki lideri tadašnjih protesta zamenili ulicu odlaskom u zemlje - poreske rajeve. "Revolucionari" iz devedesetih, danas ne idu na ulice. Oni su bogati biznismeni, pripadnici džet seta.

Nedavno su u Beogradu održani mitinzi na kojima su građani izrazili nezadovoljstvo zbog lošeg stanja u našem urbanizmu. I dok su donedavno proteste redovno organizovale političke organizacije, ova okupljanja građana organizovana su izvan njihovog uticaja. Da li je to znak da je kultura protesta u Srbiji ušla u novu fazu, kada građanima nisu potrebni političari ni partije da izraze svoje nezadovoljstvo?

Urbanističke institucije u Srbiji danas su neme, a strukovna udruženja se ponašaju kao da žive u drugoj zemlji, u kojoj je sve potaman. Akademija nauka se stidljivo javlja ponekim dopisom, a Akademija arhitekture je otupila oštricu kritičkog mača nakon što su neki njeni bučni članovi angažovani da rade za aktuelnu vlast. Doskorašnji opozicionari, preko noći postali su saučesnici u procesu čiji su bili najveći kritičari. I tu nije kraj. Zbog  svega ovog, naši gradovi danas su ružni i neprimereni, a njihovi razvojni planovi su tempirane bombe jer nisu rađeni zbog interesa stanovnika, već  interesa sitnog i "krupnog" kapitala. Novosagrađene zgrade u Beogradu danas su u proseku za dva sprata više nego što je planovima dozvoljeno, a urbani prostori su degradirani do dna humanosti življenja.


Da li patkica umetnika Florentijna Hofmana (na slici) koja je maskota protesta protiv projekta Beograda na vodi još uvek ima čisto lice? Imaće ga sve dok je bezazlena i ne predstavlja značajniju pretnju interesima moćnika. Ali, onog trenutka kada se među protestante - idealiste uvuku političari, patkica više neće imati svoju svrhu. Biće samo zaboravljeni simbol kulture protesta kod nas.

No comments:

Post a Comment