Saturday 14 May 2016

Slobodan Maldini: Rušitelji, Večernje novosti, 14. maj 2016.



Dnevnik zabluda

Rušitelji

Piše Slobodan Maldini

Bespravno rušenje niza kuća u Savamali, na mestu budućeg Beograda na vodi, izazvalo je snažne reakcije javnosti. Savamala, tradicionalno mesto okupljanja umetnika i humanitarnih organizacija, ostala je bez svog urbanog jezgra. Sâmo rušenje, koje se odigralo 25. aprila, ne bi možda privuklo toliku pažnju, koliko uznemirava način na koji je ono izvršeno. Naime, ono je sprovedeno tokom noći, od strane maskiranih osoba u fantomkama, koji su za vreme te akcije lišavali slobode kretanja i fizički zlostavljali svakog ko se zatekao na tom mestu. Ono što posebno uznemirava građane je odsustvo zainteresovanosti državnih organa za ovaj slučaj, pre svega policije, a zatim i Skupštine grada Beograda. Niko nije toliko naivan da poveruje u saopštenje gradonačelnika da nije obavešten i da se nije raspitivao o slučaju ovog rušenja. Svima je poznato ko od rušenja ima interes, zbog čijeg interesa je i kako je ono organizovano. Međutim, ono što užasava je činjenica da se vraćamo u vreme za koje smo mislili da je u nepovrat ostalo za nama. Podsetiću na nekoliko poznatih primera rušenja iz naše novije istorije.

Napadači u fantomkama naoružani automatskim oružjem izvršili su 2002. godine napad noću na sedište preduzeća "Difens" u Zemun Polju. Nakon maltretiranja osoblja, postavili su veći broj eksplozivnih naprava. Posle toga, napadači su čuvarima i stanarima koji žive u okolini rekli da beže jer će sve dići u vazduh. Tek drugog dana posle eksplozije, policija je uradila uviđaj.

Godine 2007. poznati beogradski slikar je za praznik izašao iz svog ateljea u Kosovskoj ulici i otišao u obližnju crkvu Svetog Marka da zapali sveće. Kada se vratio, užasnuo se videvši da mu je kuća srušena. Obavešten je smelom tvrdnjom da je za vreme njegovog boravka u crkvi "usleg jakog vetra pao fasadni zid, što je izazvalo rušenje kuće". Slikar je bio u sporu sa investitorom koji je namerio da na mestu njegovog ateljea sagradi višespratnicu. Na lokaciji srušene kuće sagrađena je zgrada za izdavanje, neprimerene spratnosti i očajne arhitekture. Godinama, ova ružna osmospratnica u staklu stoji zapuštena i neuseljena.


Rebel haus je naziv beogradskog skvota u Dobračinoj, nedaleko od Trga Republike. Ovu jednospratnu kuću iz 1884., koja je bila na listi spomenika kulture, kupio je 1989. poznati biznismen. Nekoliko godina pokušavao je kuću da adaptira i preuedi, ali bez uspeha, jer nije dobijao saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. U kuću se 2003. bespravno useljavaju skvoteri - studenti i aktivisti koji su vodili kampanju za besplatno obrazovanje, da bi ih ubrzo proterali beskućnici i narkomani. Tokom nekoliko godina kuća je devastirana, a 2007. je zapaljena. Pre nego što su došle vatrogasne ekipe, kuća se srušila. Danas je na tom mestu sagrađen bezlični devetospratni soliter u staklu.

No comments:

Post a Comment