Friday 25 January 2019

Nagrada "Ranko Radović", Večernje novosti, 25. januar 2019.




Dnevnik zabluda

Nagrada "Ranko Radović"

Piše Slobodan Maldini

Na nedavno održanom najznačajnijem konkursu iz oblasti arhitekture u Srbiji koji nosi ime prerano preminulog beogradskog arhitekte i profesora na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu Ranka Radovića, po drugi put je dodeljena nagrada autorima dr.sc. Zlatku Karaču i dr.sc. Alenu Žuniću. Dvojica zegrebačkih arhitekata nagrađeni su zajedno sa saradnicima na istom konkursu 2016. godine za svoju monografiju posvećenu istaknutom hrvatskom arhitekti akademiku Branku Kinclu u kojoj su predstavili gotovo pedeset godina njegovog urbanističkog i naučnog delovanja u Zagrebu i Hrvatskoj. Knjigu je izdala Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Krajem prošle godine, dvojica autora su dobili nagradu za novu monografiju "Islamska arhitektura i umjetnost u Hrvatskoj - osmanska i suvremena baština", objavljenu u izdanju Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i izdavačke kuće UPI-2M Plus.

Nagradu "Ranko Radović" osnovali su ULUPUDS - Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije, kao osnivač, i Univerzitet u Beogradu - Arhitektonski fakultet, Fakultet tehničkih nauka Novi Sad - Departman za arhitekturu i urbanizam, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca i drugi suosnivači. Nagrada je osnovana sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo. Pokrovitelj nagrade je Ministarstvo kulture Republike Srbije. Ali, kakve veze ima islamska arhitektura u Hrvatskoj sa Srbijom?! I koju poruku nam šalje žiri nagrade "Ranko Radović", sastavljen od predstavnika osnivača nagrade, koji je po drugi put u kratkom vremenskom intervalu dodelio prestižnu srpsku nagradu istim hrvatskim autorima?

S pravom postavljamo pitanje: da li je stanje u srpskoj pisanoj reči na polju arhitekture zaista toliko loše, da je nemoguće pronaći makar jedno objavljeno delo u Srbiji koje bi zavredilo domaće prestižno priznanje? Odgovor na to nedavno je dao profesor arhitektonskog fakulteta u penziji Miloš R. Perović, koji uporno bezuspešno pokušava da pronađe bar jedno objavljeno pisano delo arhitekata akademika SANU. Otišao je u biblioteku Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i zatražio knjigu mlađeg kolege profesora, prema njenom ISBN registarskom broju. Iznenadio se kada je saznao da ova knjiga, uredno registrovana u Narodnoj biblioteci, čak sa upisanim nazivom štamparije, značajna u biografiji autora mladog profesora, nikada nije objavljena! I to nije usamljen primer. Drugi slučaj je objavljena knjiga na polju urbanizma poznate profesorke istog fakulteta u kojoj ona piše, verovatno pod utiskom popularnog pevača Željka Joksimovića, o prvom srpskom urbanisti i profesoru arhitekture poznatom po izradi prvog urbanističkog plana Beograda 1867. Emilijanu Joksimoviću.

Na slici: Naslovna strana knjige dobitnice nagrade "Ranko Radović", privatna arhiva

No comments:

Post a Comment