Friday 4 January 2019

Biseri arhitekture, "Večernje novosti", 4. januar 2019.





Biseri arhitekture

U poplavi gradnje koja se dogodila u 2018. godini, na arhitektonskoj sceni Srbije nametnuli su se kapitalni projekti iza kojih prvenstveno stoje državne strukture. Intenziviranje gradnje dovelo je do velikih promena u urbanizmu naših gradova, posebno u prestonici. Ali, teško da ijedan kapitalan projekat ove vrste može da bude uvršten u listu pet najznačajnijih. Prvenstveno zbog toga što se radi o velikim i nepopravljivim urbanističkim promašajima koji će imati višedecenijske reperkusije na našu arhitekturu, a zatim jer se radi o sveprisutnom investitorskom urbanizmu kod kojeg moćnici kroje planove, protivno interesima građana. Međutim, u moru loših, moguće je otkriti nekoliko vrednih arhitektonskih bisera.

Veliku nagradu Trijenala arhitekture Društva arhitekata Niša dobio je projekat "Branković mauntin resort" na Staroj Planini, arhitektonskog biroa "Alterno inc." i autora Đorđa Kitića, Dušana Nikolića, Ivane Veličković, Mirjane Nikolić i Dejana Knežića. Apartmansko naselje smešteno u prirodnom okruženju izgrađeno je prirodnim materijalima, jednostavnim formama, uklopljeno u prirodu.

Nagradu "Milan Zloković" Asocijacije srpskih arhitekata za najbolje ostvarenje u protekloj godini dobilo je idejno arhitektonsko-urbanističko rešenje hotela u kanjonu reke Jinša, u selu Jača Jiao u Kini, autora Ivane Damjanović i Milutina Cerovića. Autori su uspeli da ostvare arhitektonsko rešenje koje se uklopilo u postojeći prirodni pejzaž, upotrebivši prirodne materijale kamen i drvo.

Enterijerom Direktorata civilnog vazduhoplovstva u Skadarskoj ulici u Beogradu arhitekta Dejan Babović je načinio ozbiljan pomak u dizajnu i opremanju unutrašnjeg prostora, upotpunivši ga smelim kontrastima svetlosti i senke i živim bojama.

Na polju restauracije i konzervacije istorijskih arhitektonskih celina zaštićenih kulturnih dobara izdvaja se projekat rekonstrukcije i dogradnje manastira Tvrdoš kod Trebinja u Republici Srpskoj arhitekte prof. Petra Arsića. Sa izvanrednim poznavanjem istorijskog arhitektonskog jezika, autor je uspeo da projektuje kompleksnu mikrourbanističku istorijku celinu.

U povećanom interesovanju umetničkih krugova u SAD za kulturnu ostavštinu zemalja nekadašnje Jugoslavije, u njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA) priređena je izložba "Prema utopiji betona: Arhitektura u Jugoslaviji 1948-1980". Na njoj su predstavljena izuzetna dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije, među kojima i ona Bogdana Bogdanovića, Ivana Štrausa, Borisa Magaša, Edvarda Ravnikara. Bili su to arhitekti koji su ostavili snažan i neizbrisiv trag na ovim prostorima.


Na fotografiji: Branković mauntin resort, Stara planina, lična arhiva

No comments:

Post a Comment