Friday 7 December 2018

Neprimerena lokacija, Večernje novosti, 7. decembar 2018.



Dnevnik zabluda

Neprimerena lokacija

Piše Slobodan Maldini

Na sednici Skupštine grada Beograda doneta je odluka o postavljanju spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću na platou između Starog i Novog dvora. U obrazloženju odluke podseća se na istorijski značaj kralja Aleksandra, ubijenog u atentatu u Marselju 1934. čime je postao "prva žrtva fašizma u Evropi", a budući spomenik je jedan od načina da "pokažemo odnos prema sopstvenoj istoriji." Dobro je što će naša prestonica napokon odati počast kralju Ujedinitelju, tvorcu Kraljevine Jugoslavije. Međutim, odlukom o postavljanju spomenika na predloženom mestu pokazaćemo još jednom totalno nepoštovanje sopstvene istorije, jer je ova lokacija sigurno nabizarnija moguća za podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću!

Na mestu budućeg spomenika odigrao se 1903. sramni događaj, u srpskoj istoriji poznat kao Majski prevrat. Bio je to vojni državni udar u kojem su ubijeni kralj Aleksandar Obrenović i njegova žena kraljica Draga, čime je prekinuta loza dinastije Obrenović koja je vladala Srbijom od sredine 19. veka. Nakon Majskog prevrata na čelo Srbije došla je dinastija Karađorđević. U ovom prevratu ubijena su 123 najbliža člana kraljevske porodice Obrenović, koja je praktično zatrta, i još oko 200 najbližih saradnika srpskog kralja. U noći između 10. i 11. juna 1903. kralj i kraljica su pogubljeni u Starom dvoru, a njihova bajonetima unakažena gola tela bačena su kroz prozor u dvorište, gde su dodatno iskasapljena sekirom, upravo na mestu na kojem je po nedavnoj odluci predviđeno da bude podignut spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću. Odmah po izlasku sunca Beograd je okićen zastavama, a ubice srpske kraljevske porodice paradirale su Beogradom sa intimnim delovima iskasapljenih tela nataknutim na sablje. Ovo zlodelo zauvek je promenilo lice Srbije u svetu. Tadašnji ruski poslanik u Srbiji Čarikov posmatrao je zverski čin sa terase ruskog poslanstva koje se nalazilo preko puta dvora, sa mesta gde se danas nalazi spomenik poslednjem imperatoru sveruskom Nikolaju II. Britanski list "Gardijan" pisao je tada da su ovakvim ponašanjem Srbi "pokazali  da su gori od Arnauta" (Albanaca). Na presto je doveden knez Petar Karađorđević, otac Aleksandra I, koji je dotada živeo kao običan građanin u Ženevi.

U noći krvavog pira iz dvora su ukradeni Nemanjina osnivačka povelja Hilandara, poznata kao Hilandarska tapija, i čuveno Miroslavljevo jevanđelje. Tek početkom Prvog svetskog rata, Miroslavljevo jevanđelje je otkriveno kod novopostavljenog kralja Petra I Karađorđevića, dok je Hilandarskoj tapiji izgubljen svaki trag.

Umesto utvrđivanja pune istine o Majskom prevratu i sramnog krvavog pogubljenja kraljevskog para, iznenađuje podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću na mestu zločina nad kraljem prethodnikom. To je najlošije, najbizarnije rešenje, sa nesagledivim posledicama.

Na slici: Plato kod Starog dvora i pogubljeni kraljevski bračni par Obrenović, lična arhiva


No comments:

Post a Comment