Friday 27 April 2018

Beograd na vodi i kritičari, Večernje novosti, 27. april 2018.




Dnevnik zabluda

Beograd na vodi i kritičari

Piše Slobodan Maldini

Već duže vreme novinari se obrušavaju na predstavnike vlasti u Beogradu zbog odavno, nelegalno srušenih bespravo podignutih baraka u Hercegovačkoj ulici, na prostoru gde se danas gradi najveća urbanistička struktura na Balkanu, Beograd na vodi. Nekoliko trivijalnih starih građevina privuklo je neobično veliku pažnju nekih medija koji uporno prate svako pa i najmanje događanje na ovom slučaju. U međuvremenu, u zaborav pada gorogan u njihovom susedstvu koji raste velikom brzinom, menjajući strukturu užeg centra grada duž desne obale Save. Iako žestoko kritikovan u toku urbanističkih priprema i arhitektonskog projektovanja, Beograd na vodi danas više ne privlači pažnju svojih nekadašnjih kritičara. Arhitektonska javnost kao da se definitivno pomirila sa izgradnjom ovog urbanističkog monstruma i više ne reaguje na ovu neprimerenu gradnju. Ali, ko su bili kritičari Beograda na vodi?

Najžešći protivnici izgradnje novog centra grada na obali reke nalazili su se u redovima dve akademske institucije: Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Akademiji arhitekture Srbije. Danas najuticajniji, pa prema tome i najodgovorniji srpski arhitekta, član SANU i Akademije arhitekture Srbije Milan Lojanica predvodio je grupu akademika SANU koja je izradila dokument gde je žestoko kritikovan ovaj projekat na osnovu kojeg je trebalo zaustaviti njegovo loše projektovanje i gradnju. Akademik je tada zajedno sa novoizabranim predsednikom Akademije arhitekture Srbije Bojanom Kovačevićem pokrenuo i drugu kampanju, protiv prethodnog predsednika Akademije arhitekture devedesetogodišnjeg Mihajla Mitrovića samo zato što se nije negativno izjasnio o "ponudi" iz Skupštine grada za projektovanje jednog objekta u Beogradu na vodi!? U isto vreme, poduhvat Beograd na vodi kritikuju još dvojica članova Akademije arhitekture: Branislav Jovin i Dragoljub Bakić. Ali, zašto su danas kritike akademika usahle?

Angažovan na projektovanju nove Beogradske autobuske stanice, Milan Lojanica je prestao da kritikuje urbanističke promašaje auktuelne vlasti. Predsednik Akademije arhitekture Bojan Kovačević viđen je kao član gradskog žirija na arhitektonskom konkursu za zgradu Beogradske filharmonije, zajedno sa kritikovanim gradskim urbanistom Milutinom Folićem. Kovačević je čak uspeo da pohvali mladog gradskog urbanistu u intervjuu na televiziji N1. Jovin je nedavno predložen za nagradu grada Beograda za fontanu na platou kod "Crvenog petla", što je njegov stari projekat česme u Herceg Novom. Za istu nagradu predložen je i Lojanica, za kontroverzni projekat Tržnog centra "Rajićeva". Arhitekta akademik koji poslednji stoji na bedemu odbrane struke u "slučaju Beograd na vodi" je Dragoljub Bakić. Ali, on odavno ne gradi, niti žirira. Njegova "vizija" Beograda na vodi je: prazan prostor, pretvoren u veliki park.

No comments:

Post a Comment