Friday 9 February 2018

Protomajstor i autorska prava, Večernje novosti, 9. februar 2018.



Dnevnik zabluda

Protomajstor i autorska prava

Piše Slobodan Maldini

Na konkursu za predstavljanje Srbije na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji pobedio je Branko Stanojević sa stručnim i tehničkim saradnicima. Pod nazivom "Slobodna škola je slobodan prostor", mladi arhitekta generacije 2009. bavi se učenjem velikana jugoslovenske memorijalne arhitekture protomajstora Bogdana Bogdanovića, prenošenim u njegovoj "Školi za filozofiju arhitekture u Popoviću". Postoji bojazan da za iznos u budžetu izložbe čak 52.000 evra, njen "autor" krši prava intelektualne svojine jer koristi tuđu fotografsku dokumentaciju preuzetu sa interneta bez navođenja imena autora i izlaže tuđe autorsko delo - mural iz podruma škole, netačno navodeći da je "nepoznatog autora"! Za 15.000 evra štampa Bogdanovićev "Gradoslovar" na italijanskom i engleskom jeziku. Ali, zašto protomajstor privlači pažnju mladog arhitekte i žirija na konkursu za Venecijansko bijenale koji zajedno nisu imali priliku da ga i lično upoznaju, neupućene u autorska prava, na pogrešan način?

Bogdanovićev intelektualni uspon pratio je paradoksalan pad u karijeri univerzitetskog profesora. Teško satanizovan nakon sloma njegove Nove škole na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, profesuru je vodio na ivici ponora. Dok sam bio student u njegovom ateljeu, zbog problema sa prostorom vežbe smo održavali u podrumskoj kotlarnici fakulteta, uz gomile uglja. Vikende smo provodili u napuštenoj seoskoj školi u Malom Popoviću. Naša grupa okupljena oko protomajstora je crtala, pisala, čak snimila dugometražni film i jednu radio dramu. Na poslediplomskim studijama, moj mentor Bogdanović me je mesecima primao u svom stanu na Čuburi. Iako mladom arhitekti, osamdesetih mi je prepustio svoja tri velika projekta - spomenike u Klini, Istoku i Kačaniku. U svom stanu okupljao je i grupu mladih arhitekata MEČ, kojoj sam pripadao. 1980. nas je poveo kod Aleksandra Deroka, na njegov devedeseti rođendan. Sa Derokom i protomajstorom priredili smo nekoliko izložbi i izradili unikatne mape grafika.

O napuštanju SANU protomajstor je rekao da bi "lakše izašao iz kupleraja na Bliskom Istoku, nego iz Akademije". Za razliku od današnjih arhitekata akademika koji su po pravilu nepismeni i zajedno nisu ostavili jedno pisano delo, protomajstor je objavio veliki broj knjiga. Nakon sukoba sa Miloševićem, kao disident je morao da pobegne u Beč. Dvehiljaditih mi je poslao doktoranda Nemca sa molbom da ga uputim u njegovu zaostavštinu u Srbiji. Na moje pitanje kako profesor živi, mladi arhitekta mi je rekao da "radi u sobi sa plastičnim nameštajem." Nakon smrti, urna sa protomajstorovim ostacima upućena je iz Beča za Beograd, gde je ležala na pošti puna tri meseca, jer je niko nije preuzeo. Pohranjena je diskretno, sirotinjski skromno, na Jevrejskom groblju, podno protomajstorovog spomenika Jevrejskim žrtvama fašizma.

Na slici: Mural iz Bogdanovićeve škole na Venecijanskom bijenalu



No comments:

Post a Comment