Friday 3 November 2017

Klan streličara, Večernje novosti, 3. novembar 2017.



Dnevnik zabluda

Klan streličara

Piše Slobodan Maldini

Odmah nakon što su objavljeni rezultati anonimnog konkursa za izradu rešenja Spomenika Zoranu Đinđiću na Studentskom trgu u Beogradu, izrečene su brojne kritike prvonagrađenog rada autora Mrđana Bajića i Biljane Srbljanović. Potvrdu da u rešenju dvoje autora, kao i u postupku samog konkursa mnogo toga nije u redu dali su srpski istoričari umetnosti, analitičari, kritičari, a pre svega izuzetno veliki broj umetnika. Rad pod nazivom Strela "ubo" je mnoge ljubitelje umetnosti i podstakao na razmišljanje o tome gde se danas nalazi naša kultura.

Još pre nego što su kritičari iskazali svoj stav, oglasila se koautorka rada Biljana Srbljanović tekstom  "Strela u šupi" u kojem svoj i Bajićev rad upoređuje, ni manje ni više, sa Meštrovićevim spomenikom Pobedniku na Kalemegdanu! Tekst završava rečenicom: "Dok vi diskutujete o Vučiču, Vesiću, vajarskoj estetici, položaju spomenika i njegovom izgledu i zašto nije lep kao na groblju, promiču vam bitne stvari, Srbi moji." U odbranu Bajića skočio je i član žirija Vladimir Veličković, hvaleći u intervjuu listu "Danas" rad svog pulena kao i deset godina ranije, kada ga je kao selektor odabrao za predstavljanje Srbije na Bijenalu u Veneciji. Međutim, ovaj put Veličković naglašava da je konkurs bio anoniman, a da je na njega stiglo čak 40 radova, aludirajući na to da nije poznavao Bajićevo rešenje u trenutku žiriranja. Međutim, da li je sve baš tako? Koje su međusobne veze članova žirija i Bajićeve strele?

Strela je simbol koji međusobno povezuje predstavnike žirija sa prvonagrađenim radom. Članovi žirija Veličković i Dušan Otašević rado upotrebljavaju strelu. U jednoj slikarskoj fazi Veličković slika strele na platnima, dok Otašević izlaže u Galeriji SANU 2015. skulpturu u obliku strele. Ali, tu se veze ovih umetnika ne prekidaju. Članovi žirija Veličković, Otašević i arhitekta Boris Podreka ujedno su i članovi SANU, tačnije, Odeljenja likovnih umetnosti u koje su pre nekoliko godina bezuspešno pokušali da "uguraju" i mlađanog Mrđana Bajića. Na kraju, Bajić i Otašević su stalni članovi odbora fondacije "Vladimir Veličković", ispred koje zajedno sa njenim osnivačem Veličkovićem već deceniju žiriraju i dodeljuju svake godine nagrade za crtež "Vladimir Veličković". U svakoj normalnoj zemlji, samo ovo saznanje bilo bi dovoljno da se poništi bestidni rezultat ove sramne prevare na "međunarodnom" konkursu za spomenik Zoranu Đinđiću. Jer, u konkursnim uslovima piše, a i svima je jasno da učesnik na konkursu ne može biti lice ukoliko je u srodstvu ili neposredno sarađuje sa članovima žirija. Podsetiću da je žiri napustio prof. Čedomir Vasić. Međutim, žiri nije napustio njegov predsednik arhitekta Boris Podreka, bez obzira na očiti sukob interesa, jer je angažovan da izradi projekte uređenja Studentskog trga, što je u svetu nezamislivo.


Na slici - "Streličari": Veličković, Otašević i Bajić





P.S.

Iako u raspisu konkursa stoji, citiram:

"Учесник на конкурсу не може бити лице које је непосредно ангажовано на припреми и спровођењу Конкурса, односно уколико је у сродству или непосредно сарађује са истим, као ни лице које је у управи или је запослено код органа који расписује Конкурс." 

http://www.dab.rs/.../Konkurs%20za%20spomen%20obelezje...

konkursni žiri je prvu nagradu dodelio Mrđanu Bajiću, bez obzira na činjenicu da je on, zajedno sa dva člana žirija: Vladimirom Veličkovićem i Dušanom Otaševićem neposredno sarađuje.

Naime, Mrđan Bajić, Vladimir Veličković i Dušan Otašević zajedno i neposredno sarađuju u Savetu fondacije "Vladimir Veličković", ispred kojeg žiriraju i dodeljuju nagrade za crtež iz ovog fonda. Ova neposredna saradnja ne traje kraći vremenski period, već čak oko deset godina. Prema tome, ne postoje ni pravni ni formalni uslovi da Mrđan Bajić može da bude učesnik po propozicijama ovog konkursa.

Dokazi za ovu tvrdnju su brojni. Hronološki sam naveo samo neke internet adrese na kojima se vidi Bajićeva neposredna saradnja sa članovima žirija Vladimirom Veličkovićem i Dušanom Otaševićem kao stalnog i dugogodišnjeg člana Saveta fondacije "Vladimir Veličković":

http://www.rts.rs/.../nagrada-za-crtez-vladimir...

http://www.designed.rs/.../nagrada_za_crtez_vladimir...

http://www.politika.rs/.../Nagrade-za-crtez-iz-Fonda...

http://www.blic.rs/.../izlozba-laureata-nagrade.../bt55vtn

http://www.blic.rs/.../laureati-nagrade-za-crtez.../79w9jbf

http://www.politika.co.rs/.../Vladimiru-Sekulicu-nagrada...

https://www.facebook.com/galerija.haos/posts/602027309984316


Bijenale u Veneciji 2007: selektor Vladimir Veličković, izlagač Mrđan Bajić, pisac u katalogu Biljana Srbljanović

http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:198329-Davno-zakazano-putovanje


2 comments:

  1. Lepo je što se barem neko oglasio sa negodovanjem. Na žalost, mišljenja sam da će to proći neprimećeno, jer su receptori za korupciju odavno probili svoj maksimum kod naroda.

    ReplyDelete
  2. P.S.
    Klan strelaca....i posthumno su to uspeli.
    Simbolika je morbidna.

    ReplyDelete