Wednesday 10 June 2015

Slobodan Maldini: Posle "Beograda na vodi", Večernje novosti, 6. juni 2015.




Dnevnik zabluda

Posle Beograda na vodi

Piše Slobodan Maldini

Kampanja za realizaciju Beograda na vodi dobila je svoj epilog u leks specijalisu kojim je ovaj urbanistički plan definisan kao projekat od posebnog značaja za Srbiju i Beograd. Na površini od oko 177 hektara predviđeno je da bude izgrađeno više od milion kvadratnih metara stambenog prostora, oko 750.000 kvm poslovnog i komercijalnog prostora, 62.000 kvm javih sadržaja. Predviđena je i izgradnja 242.000kvm zelenih površina, ali zašto na suprotnoj obali Save, izvan zone gradnje? Predviđeno je i da projekat traje čak 30 godina, a tek polovina objekata da bude završena za 20 godina? Stavljena je tačka na napore protivnika ovog projekta i kritike ovog urbanističkog plana od predstavnika arhitektonske struke. Međutim, da li je zaista sve završeno i da li još uvek postoji mogućnost da oni koji se protive mogu nešto učine da promene stanje stvari?

Ono što prvo pada u oči jeste neuobičajeno dug rok realizacije Beograda na vodi. Godine 2045. teško da će mnogi čitaoci ovih redova doživeti da posle trideset godina gradnje uživaju u novoj panorami naše prestonice koja se spustila na vodu. Za to vreme mnoge stvari će se promeniti, pa i sam Beograd. Primera radi, u Dubaiju je sagrađena najviša zgrada na svetu Burdž Kalifa visoka 818m, sa 334.000kvm, za svega 6 godina. Palm Džumeira, čuveni arhipelag veštački sagrađenih ostrva u Dubaiju veličine 5x5km koji sadrži hotele i 4000 rezidencija na čak 78km obale, sagrađen je za svega 5 godina. Jer, projekti sa dugim rokovima su neisplativi. Ali, zadržimo se na našem tlu. Da podsetim, Beograd je već imao projekat sličan Beogradu na vodi. To su stambeni blokovi 61, 62, 63 i 64. Stravične spratnosti i gustine izgrađenosti, ovi nehumani blokovi imaju približno istu kvadraturu stambenog prostora kao Beograd na vodi, iako su izgrađeni na oko 6 puta većoj površini. I sagrađeni su tokom deset godina, tri puta brže od roka koji je predviđen za gradnju Beograda na vodi. Neprihvatljivo je da Beograđani 30 godina trpe gradilište u centru svoga grada. Oni koji među prvima kupe nekretninu u Beogradu na vodi, biće osuđeni da 30 godina borave na najvećem gradilišu na Balkanu.


Obzirom na izuzetno dug period gradnje Beograda na vodi, sada je krajnje vreme da se izrade planovi za centar Beograda posle tog perioda. Predlažem da se planom obuhvati prostor nelegalnog naselja na levoj obali Save, preko puta budućeg centra na vodi i da novo urbanističko rešenje predvidi raseljavanje tog slama i izgradnju novih stambenih jedinica za njegove stanovnike. A za to bi bila dovoljna tri-četiri solitera u budućem Beogradu na vodi. U međuvremenu, predlažem gradnju zelenih površina i oplemenjivanje prostora desne obale Save podizanjem zelenih pojasa i mikrourbanističkih sadržaja, kao što to danas čini Pariz u planovima za revitalizaciju obale Sene (na slici).

No comments:

Post a Comment