Saturday 20 June 2015

Slobodan Maldini: Nameštaji dizjn, Večernje novosti 20. jun 2015.




Dnevnik zabluda

Nameštaj i dizajn

Piše Slobodan Maldini

Švedski proizvođač nameštaja Ikea dobio je građevinsku dozvolu za izgradnju prve robne kuće u Srbiji. Za neverovatna dva dana od podnošenja zahteva, dozvola je svečano uručena predstavniku ove kompanije. Sada predstoje pripreme terena za gradnju, što uključuje i izmeštanje najveće naplatne rampe u Srbiji, na auto putu kod beogradskog Bubanj potoka.

Ikea je jedan od najvećih i najpoznatijih međunarodnih koncerna i najveći maloprodajni lanac nameštaja i ostalog pokućstva. Ikeu je 1943. godine osnovao tada 17-togodišnji Ingvar Kamprad. Poznat po svom neumornom traganju za efikasnosti, on je 1953. uveo nameštaj pripremljen za sklapanje (flet pek) i osnovao 1961. proizvodnju u tadašnjoj sovjetskoj Poljskoj, da bi minimalizovao troškove prozvodnje. Prodajne centre otvorio je u 47 zemalja, gde se nalazi preko 360 robnih kuća, koje je prošle godine posetilo 716 miliona kupaca. Pre nego što je nedavno podelio svoje akcije, Kampradovo bogatstvo bilo je vredno 33 milijarde dolara.

Na Beogradskom sajmu nameštaja svake godine svoje proizvode predstavi preko 400 malih proizvođača i stotinu dizajnera nameštaja. Nažalost, u našoj regiji danas nema velikih fabrika kao što su nekad bile "Šipad" ili "Simpo". Osnovano 1892., Sarajevski "Šipad" je bilo najveće preduzeće nameštaja u Jugoslaviji, u čijem je vlasništvu bilo 30% jugoslovenskih šuma i 30% izvoza, sa oko 200 preduzeća u njegovoj strukturi. Iz "Šipadovih" magacina od Njujorka do Moskve snabdevani su i najprobirljiviji kupci. Vranjanski "Simpo" je osnovan 1963. Tokom 1980-tih bila je to jedna od najvećih kompanija za proizvodnju nameštaja u Evropi koja je tada izvozila u 40 zemalja sveta. Danas, ove dve nekada uspešne kompanije jedva opstaju.

U drugim zemljama, poput Danske i Švedske, dizajn je pokretač privrednog razvoja. Zahvaljujući državnom programu razvoja dizajna, Danska je postala svetski lider u ovoj oblasti. U Srbiji godišnje diplomira više stotina industrijskih dizajnera. Iako su pojedinci stekli svetsku slavu pobedama na međunarodnim konkursima, ovde samo retki među njima nađu posao. Srbija nema institut za dizajn niti ima strategiju razvoja ove značajne oblasti. Za Ikeu, Srbija je samo tržište. A sa ovog tržišta odlaze mnogi, pa čak i Kinezi, koji se povlače jer ovde ne posluju kako su očekivali. Visok procenat proizvodnje Ikea izrađuje u Kini. Kada su 2000-tih Kinezi uvozili iz zapanoevropskih zemalja sirovo drvo a potom u iste zemlje izvozili nameštaj po ceni sirovog drveta, mnogi su likovali. Vremenom, Kina je uništila drvne industrije tih zemalja i usmerila ih na svoje proizvode. Iako i sam dizajniram nameštaj (na slici), bilo mi je praktičnije da iz Ikee u Segedinu naručim mali kuhinjski sto sa ladicama. Neočekivano, u kompletu  su stigle stotine šrafova, a za sklapanje stola trebalo mi je čak pet sati.

No comments:

Post a Comment