Saturday 17 January 2015

Slobodan Maldini: Umetnost "na bacanje", "Večernje novosti", 17. januar 2015.




Dnevnik zabluda

Umetnost "na bacanje"

Piše Slobodan Maldini

Nakon mog nedavnog teksta o tablama koje je Jozef Bojs poklonio 1974. beogradskom Studentskom kulturnom centru, dobio sam nekoliko pisama od naših poznatih umetnika. U jednom se tvrdi da Centar nema depo gde čuva umetničke vrednosti, a da su Bojsove table završile kod jednog "skupljača" umetnina iz Beograda. U pismu drugog umetnika navodi se da je jedna tabla, malo oštećena od požara, završila kod kolekcionara srpskog porekla u Njujorku. Međutim, mnogi među onima koji su se uključili u potragu za Bojsovim tablama smatraju da su one uništene kao đubre tokom proteklih politički burnih decenija. Zbog čega bi neko bacio umetnička dela?

Pre nekoliko dana požalio mi se likovni umetnik Dragan Papić da nije mogao da registruje automobil dok ne plati troškove kamiona gradske čistoće nastale pre nekoliko godina, zajedno sa zateznom kamatom.  Ali, zašto je ovaj umetnik napravio račun u Gradskoj čistoći? U svom stanu u centru Beograda Papić decenijama gradi svoj "Unutrašnji muzej". Na "buvljacima" kupuje predmete od kojih izrađuje umetnička dela. Muzej su do sada posetile mnoge značajne srpske ličnosti, a uvršten je u mapu beogradskih kulturnih destinacija. Pre nekoliko godina, kamion Gradske čistoće došao je po prijavi komšije da odnese Papićevo "nagomilano đubre" u hodniku i dvorištu zgrade. Posle intervencije iz Ministarstva kulture, kamion se ipak vratio prazan.

Pre tačno 30 godina posetio sam zajedno sa svojim mentorom Bogdanom Bogdanovićem i prijateljima doajena srpske arhitekture Aleksandra Deroka na 90-ti rođendan u njegovom stanu u Beogradu. Stari profesor nam je tada pokazao svoju kolekciju umetničkih dela. Među njima bila je i slika koju mu je poklonio Pablo Pikaso za vreme davnog druženja u Parizu. Kada je 1988. Aleksandar umro, njegova supruga je prodala stan za doživotnu negu. Nakon njene smrti, kolekciji slika gubi se trag. Ružnu sudbinu doživela je i zaostavština profesora arhitekte Milorada Pantovića. Ovaj student Le Korbizjea i Ozenfana čuvao je Le Korbizjeove originalne crteže i svoju prepisku sa svetski poznatim arhitektima. Kada je umro, naslednici su sve što se zateklo u kući kamionom odneli na gradsku deponiju. Poslednjih godina života vajarka Olga Jevrić izgubila je veliki deo svoje zaostavštine. Iz njenog ateljea na Starom sajmištu ukradeni su vredni artefakti. Lopovi su pronađeni. Međutim, odneti  predmeti i dokumentacija bili su već uništeni - bačeni u đubre, a na oko vredniji deo "plena" završio je - na buvljoj pijaci. Da mu zaostavština ne doživi sličnu sudbinu, arhitekta Bogdan Bogdanović ju je za života izneo iz zemlje i stavio na raspolaganje državi Austriji.

Nedavno je otvoren Legat Petra Lubarde. U obnovljenoj vili na Dedinju izloženo je njegovih 16 slika i 28 crteža. Od 57 slika na spisku legata pronađene su 24. Ostalih nema.



No comments:

Post a Comment