Saturday 10 January 2015

Slobodan Maldini: Napuštena arhitektura, "Večernje novosti", 10. januar 2015.




Dnevnik zabluda

Napuštena arhitektura

Piše Slobodan Maldini

Arhitektonski objekti imaju vek trajanja. On je uslovljen intenzitetom upotrebe, kvalitetom materijala i gradnje. Međutim, postoje arhitektonski objekti koji su napušteni pre nego što su dotrajali ili su građevinski završeni. Uzroci njihovog stanja su različiti: funkcija im je promenjena, prestala je potreba za ovom vrstom objekta, postoje pravne ili socijalne smetnje za njihovo završavanje. U svetu, ovakvi objekti se prenamenjuju, dobijaju druge funkcije, ili se jednostavno ruše - uklanjaju. Poznati su primeri prenamene fabričkih hala u stambene prostore, ili čak crkava u objekte kulture.

Na području Srbije do danas nije sačinjen celoviti katastar napuštenih arhitektonskih objekata. Među njima je veliki broj industrijskih hala, magacinskih prostora, ali i poslovnih i drugih zgrada. Napuštena su brojna sela i hiljade seoskih domaćinstava. Samo u Beogradu ima preko 1 milion kvadratnih metara napuštenih arhitektonskih objekata vrednih preko milijardu evra. Ističu se oni objekti koji nisu napušteni zbog svoje zastarelosti ili dotrajalosti, budući da su savremeni i skupi projekti. Oni su nastali kao rezultat pogrešnih ekonomskih planova, špekulativnih ulaganja, pranja kapitala sumnjivog porekla ili dugih sudskih procesa koji su onemogućili njihov završetak. Nemoguće je nabrojati sve ove objekte, ali pokušaću da navedem samo neke, najznačajnije. Dovoljno je da prođemo najreprezentativnijom beogradskom ulicom Kneza Miloša da vidimo desetak primera napuštenih arhitektonskih projekata. Na mestu srušene zgrade Saveznog MUP-a tokom NATO bombardovanja trebalo je odavno da nikne najavljivani ekskluzivni hotel tzv. "Zlatna kapija Beograda". Kompleks zgrada Ambasade SAD u istoj ulici (na slici) je napušten tokom bombardovanja 1999. i zjapi prazan, kao i ambasade Kanade i Gvineje. Tu decenijama stoji i neizgrađena "rupa" - zgrada izvođača GP "Rad". Na uglu Nemanjine su ruševine NATO bombardovanja - Dobrovićev kompleks Generalštaba. Ove zgrade nije moguće dovesti u funkcionalno stanje bez većih strukturnih izmena, a nije ih moguće srušiti zbog njihove kulturne vrednosti. Na uglu Kneza Miloša i Bulevara Kralja Aleksandra decenijama leži nezavršen poslovni objekat "Tri lista duvana". Iz dugačkog spiska napuštenih zgrada u Beogradu izdvojiću još nekoliko karakterističnih: Robnu kuću u Knez Mihajlovoj, bioskope "Balkan", "Zvezda", "Slavica", "Voždovac", poslovne zgrade "Karić" u Prizrenskoj i preko puta Cvetkove pijace, zgrade "Rad" na Novom Beogradu i u Ustaničkoj, "Verano" u Bloku 23, garažu u Bulevaru Arsenija Čarnojevića...

Krajnje je vreme da se zakonom uredi ova oblast izgradnje. Jer, ni bogata društva ne mogu da dozvole situaciju u kojoj objekti zauzimaju vredno građevinsko zemljište a ne vrše funkciju. U ovakvim okolnostima gube svi: građani i investitori, a posebno država.

No comments:

Post a Comment