Saturday 29 November 2014

Slobodan Maldini: Izdavački poduhvat, "Večernje novosti"





Dnevnik zabluda
Izdavački poduhvat
Piše Slobodan Maldini

Nedavno je izašla iz štampe knjiga "Rečnik pojmova likovnih umetnosti i arhitekture" u izdanju Srpske akademije nauka i umetnosti i Zavoda za udžbenike. Objavljen je prvi od najavljenih pet tomova edicije, koji na oko 600 strana obuhvata pojmove iz likovnih umetnosti poređane po azbučnom redu od početnog slova "A" do "Đ". Na Beogradskom sajmu knjiga ovo delo je privuklo pažnju žirija, a izdavačka kuća Zavod za udžbenike proglašena je izdavačem godine.

Prvi tom ove edicije je rezultat višedecenijskog rada velikog broja predstavnika srpske kulturne intelektualne elite. Ideja o izradi Rečnika nastala je tokom 1990-tih, a rad na njemu odvijao se u nekoliko etapa, počev od 1981. do danas. Među 47 članova odbora za izradu Rečnika su najpoznatije ličnosti srpske kulture, brojni akademici, među kojima su i pokojni: Olga Jevrić, Vojislav Korać, Dejan Medaković, Ljubica Sokić, Ivan Antić, Mihailo Marković, Miodrag Mića Popović, Mladen Srbinović, Stojan Ćelić, Miodrag B. Protić, Nedeljko Gvozdenović, Peđa Milosavljević, Branislav Kojić, Lazar Trifunović, Dragoslav Srejović, Aleksa Čelebonović, Radomir Reljić, kao i žive eminentne ličnosti: Nikola Kusovac, Vladeta Jerotić, Svetomir Arsić Basara, Nikola Tasić, Zoran Gavrić, Dušan Otašević, Jerko Denegri, Milan Lojanica... Tekstove u prvom tomu Rečnika napisalo je čak 80 spoljnih saradnika, među kojima su: Kosta Bogdanović, Nandor Glid, Miodrag Miško Šuvaković, Mileta Prodanović, Lidija Merenik. Odbor je pripremio tekstove za štampu 2012. godine, a knjiga je izašla iz štampe u jesen 2014.

Ovakva knjiga svakako zaslužuje izuzetnu pažnju, jer upotpunjuje prazninu koja postoji u srpskoj leksikografiji. Međutim, knjiga pokreće i neka druga pitanja vezano za stanje u našoj kulturi i posebno srpskoj kulturnoj eliti. Osnovno pitanje je: kako je moguće da ovoliki broj uglednih ljudi, unutar najuglednije srpske institucije - SANU, tokom 33 godine nisu uspeli da realizuju Rečnik pojmova, odnosno realizovali su samo prvi tom od predviđenih pet? Svet se promenio od poletanja čoveka u kosmos 1961. do sletanja na Mesec, za samo 8 godina. Neshvaljivo je da ovoliki broj i ovakva koncentracija srpske elite nije bila u stanju da realizuje jedan standardni izdavački projekat. Da li je za sporost u realizaciji kriv izostanak podrške države? Podrška društva svakako nije uticala na sporost realizacije projekta. Većina članova Odbora za izradu Rečnika uživali su ili uživaju punu materijalnu i drugu podršku zajednice. Za spoljne saradnike - autore tekstova među kojima su i nezaposleni i oni bez redovnih primanja to nije slučaj. Svaki projekat, ukoliko je kvalitetan, podržan je bilo od društva ili od čitalaca - kupaca knjige. Da li je za ovakav odnos prema projektu odgovorno društvo? Očigledno da nije. Odgovorna je elita koja projekat vodi.

No comments:

Post a Comment