Saturday 1 November 2014

Slobodan Maldini: Sajam knjiga, "Večernje novosti", 1. novembar 2014.
Dnevnik zabluda
Sajam knjiga
Piše Slobodan Maldini

Kao i prethodnih godina, na 59. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga svoju jednogodišnju produkciju predstavili su brojni srpski izdavači. Na najmasovnijoj kulturnoj manifestaciji kod nas i najvećem sajmu knjiga u regionu učestvovalo je oko 480 izdavača, manje nego prošle godine, na površini koja je veća nego na prošlom Sajmu knjiga. Prema podacima Narodne biblioteke, tokom proteklog godišnjeg perioda štampano je u Srbiji oko 10.500 naslova, što nas svrstava na zavidno mesto među zemljama u okruženju. I pored brojnih knjiga koje su ove godine objavili srpski izdavači, arhitektura kao osnovna umetnička i tehnička disciplina malo je zastupljena među njima. Zbog čega je tako?

Arhitektura je oblast kojom se u Srbiji bavi veliki broj obrazovanih lica. Na desetak fakulteta u Srbiji svake godine diplomira oko 1000 mladih arhitekata. Broj arhitektonskih biroa kod nas meri se stotinama. Ali, bez obzira na kvantitativne pokazatelje, ova oblast sadrži izuzetno visoki procenat nezaposlenih stručnih lica. Danas je malo novih investicija, građevinska delatnost je zamrla, a najznačajnije poslove preuzele su strane kompanije i strani stručnjaci. U ovakvim okolnostima ne čudi što nijedan naš fakultet na kojem se predaje arhitektura nije objavio značajniju kapitalnu knjigu iz ove oblasti. I pored hiperprodukcije doktora nauka, doktorate niko ne čita, niti objavljuje, a studenti se obrazuju informišući se preko interneta i putem beležaka sa predavanja.

Na ovogodišnjem sajmu knjiga posetio sam najznačajnije izdavače na polju arhitekture. Nekada slavna "Građevinska knjiga" izložila je pod imenom "Stilos" svoje stare naslove, koji su bili aktuelni pre 30-tak i više godina. Na njihovom štandu kao da je vreme stalo. Njihove knjige su zastarele, prevaziđene i više nisu aktuelne. Još uvek tu možete da kupite reprinte davnih izdanja Venturija, Dženksa, Zitea, Radovića. Po ponuđenim naslovima njihov štand više podseća na antikvarnicu nego na knjižaru. Na prostoru kuće "Orion art", poznate po kvalitetnoj produkciji arhitektonskih knjiga, pronaći ćete izvanredne Šuvakovićeve knjige posvećene srpskoj umetnosti, Arnasonovu "Istoriju moderne umetnosti" (prvo izdanje 1968.), ali ne i nove knjige o arhitekturi. Ovaj renomirani izdavač okrenuo se drugoj čitalačkoj publici. Mala izdavačka kuća "AGM" i ove godine predstavlja izdanja na polju građevine i mašinstva, ali ne i arhitekture. Ukoliko na sajmu želite da kupite arhitektonsku knjigu, otići ćete na štandove uvoznika i kupiti strana, Tašenova ili Fejdonova izdanja.

Najznačajniju ovogodišnju knjigu na polju arhitekture kod nas napisao je 93 -godišnji arhitekta Mihajlo Mitrović. U njoj je predstavio svoje tekstove o ovoj umetnosti koje je pisao tokom proteklih 50 godina u "Politici". Nažalost, do otvaranja Sajma knjiga, ovo delo nije uspeo da objavi.

No comments:

Post a Comment