Friday 26 October 2018

Žuta arhitektura, Večernje novosti, 26. oktobra 2018.



Dnevnik zabluda

Žuta arhitektura

Piše Slobodan Maldini

Danas se često susrećemo sa pojmom "žuta štampa", koji opisuje novinarstvo sklono senzacionalizmu, sklandalu i preterivanju, u nameri prodavanja što više primeraka novina. Slično "žutom novinarstvu", termin "žuta arhitektura" koristi se u svrhu osude one arhitekture, urbanizma ili graditeljstva uopšte tretiranih na neprofesionalan ili neetički način. Sve češće smo svedoci "žute arhitekture" u našoj sredini. Ona je predstavljena "investitorskim urbanizmom", odnosno, zadovoljavanjem sumanutih želja biznismena za uvećanjem profita nasuprot potrebama građana da žive u humanim, pristojnim ljudskim uslovima. Međutim, postoje primeri gde arhitekti javno kritikuju neprihvatljiva rešenja investitorskog urbanizma, a pritom sami svesno učestvuju u cirkusu "žute arhitekture".

Nedavno su na naslovnim stranama čak dva nedeljna lista objavljene fotografije dvojice intervjuisanih predstavnika srpske arhitektonske scene. U listu "Nedeljnik" predstavljen je akademik Milan Lojanica kao "jedan od najvećih živih srpskih arhitekata", a u listu "Vreme" mr. Bojan Kovačević kao "predsednik Akademije arhitekture Srbije". Koje poruke šalju naslovne strane dva tiražna srpska nedeljnika?

Naš "najveći živi arhitekta" fotografisan je ispred svog "remek dela": tržnog centra "Rajićeva" u Knez Mihailovoj ulici. Da podsetim, trgovački kompleks izraelskog investitora podignut je na prostoru - muzeju, zaštićenom kulturnom dobru. Tokom, osamdesetih, u vreme kada je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Kulture Beograda bila beskompromisna Aleksandra Banović, tu nije bilo dozvoljeno ni pomeranje vrata na izlogu prodavnice, a kamoli gradnja novih objekata. Ovaj tržni centar poznati režiser Goran Marković svojevremeno je nazvao "urbanističkim monstrumom... koji se širi kao tumor među kućama koje predstavljaju kulturnu baštinu, prošlost staru nekoliko milenijuma." Iznenađujuće, u intervjuu "Nedeljniku", autor inostranog tržnog centra "žali se" na kolonizaciju naše zemlje, u kojoj  "još nedostaju stranci i u policiji, vojsci i zašto onda ne i u državnoj upravi?"

Na naslovnoj strani nedeljnika "Vreme" predstavljen je arhitekta Bojan Kovačević ispred kula Beograda na vodi, kao "predsednik Akademije arhitekture Srbije". On kritikuje "nepopravljive greške" u urbanizmu koje je načinila aktuelna vlast u Beogradu. U velikoj meri je u pravu. Međutim, ono što dovodi u zabludu brojne čitaoce nedeljnika "Vreme" i otvara sumnju u sve rečeno u ovom napisu, jeste činjenica da intervjuisani arhitekta nije predstavljen na verodostojan način. Uvidom u javne podatke Agencije za privredne registre jasno je da se ne radi ni o kakvoj "Akademiji" već o udruženju građana, a ne akademika, sa nazivom koji mnoge dovodi u zabludu, a čuveni arhitekta nije zakonski "predsednik Akademije", već registrovani zastupnik ovog udruženja.

Na fotografiji: Tržni centar "Rajićeva" i kule u Beogradu na vodi, lična arhiva

No comments:

Post a Comment