Saturday 9 May 2015

Nepal



Dnevnik zabluda

Nepal

Piše Slobodan Maldini

Nepal je pogodio zemljotres katastrofalnih razmera. Poginunuo je veliki broj ljudi, mnogi su povređeni, uništene su kuće i istorijska kulturna dobra.

Svakoga ko je tamo boravio, pa tako i mene, ova zemlja privlači da je ponovo poseti. Tokom većeg dela burne istorije Nepal je bio monarhija. Od 1996. do 2006. tamo je besneo građanski rat u kojem se marksistička gerila borila protiv centralnih vlasti. 2008. godine nepalski parlament je izglasao ukidanje monarhije i uspostavljanje Savezne Demokratkse Republike Nepal. U Nepalu živi više od 60 različitih etničkih zajednica i kasta. Najbrojnije četiri grupe su: kšatrije, bramani, Magar i Taru. U zemlji postoji kompleksan sistem kasti koji diktira živote stanovnika. Svaka kasta ima svoj jezik. U Nepalu postoji čak 140 jezika. Na površini ove zemlje nalazi se osam planinski hvrhova visine preko 8000m i najviši vrh na svetu Mont Everest , visok 8848m. Pored Mont Everesta, najpopularnija treking staza je na vencu planine Anapurna. Klima zemlje je u rasponu od tropske do večnog snega i leda. Na Nepalu se nalazi 5980 vrsta cvetnica, sa velikim brojem endemskih.

Nepal je prestonica azijske srednjovekovne kulture. Glavni grad Katmandu danas ima status najbogatije budističke svetske ikone. On je jedan od najvećih i najznačajnijih živih svetskih muzeja. Za Nepal kažu da ima onoliko bogova koliko ima stanovnika, onoliko hramova koliko ima kuća i onoliko festivala koliko ima dana u godini. Ono što izdvaja ovu državu od ostatka sveta jeste da se na teritoriji njenog glavnog grada Katmandua nalaze čak 7 kulturnih dobara pod zaštitom svetske organizacije Unesko. Ovakva koncentracija spomenika kulture ne postoji nigde u svetu. Kulturno nasleđe doline Katmandua  ilustrovano je grupama istorijskih gradskih centara, spomenika i zgrada koje prikazuju pun opseg istorijskih i umetničkih dostignuća zbog kojih je Nepal doživeo svetsku slavu. Smeštena u podnožju Himalaja, svetska baština doline Katmandua sadrži urbane centre (Darbar) sa palatama, hramovima i javnim prostorima gradova: Katmandu (Hanuman Doka), Patan (Lalitpur) i Baktapur (Kvopa). Samo u Patanu nalazi se preko 1200 budističkih spomenika različitih oblika i veličina. U ovoj dolini podignuti su verski ansambli: Svajambunat, Bodnat, Pašupatinat i Čangi Narajan. Svajambunat je najstariji budistički spomenik, a Bodnat najveća stupa u Nepalu. Pašupatinat je hinduistički centar a Čangi Narajan je hram i urbani kompleks starog naroda Nevari.

Zemljotres u je Nepalu uništio bogato svetsko kulturno nasleđe. Pitanje je da li će i kada ono biti obnovljeno i da li je uopšte moguće rekonstruisati toliki broj i tu koncentraciju spomenika kulture, koja ne postoji na drugom mestu. Danas, svet treba da pokaže visoku svest i opredeljenje za očuvanje tamošnje kulturne baštine. (Fotografija: Baktapur, S. Maldini).

No comments:

Post a Comment