Saturday 14 February 2015

Slobodan Maldini: Srpski dizajn, "Večernje novosti", 14. februar 2015.





Dnevnik zabluda

Srpski dizajn

Piše Slobodan Maldini

Brend je zaštitni znak, vrsta ili tip jednog proizvoda. On je zajednička oznaka za sve informacije o tom proizvodu. U stvaranju brenda najznačajniju ulogu imaju dizajneri. Kada se danas govori o brendovima u Sbiji, ono što privlači pažnju jesu domaću autohtoni i tradicionalni proizvodi. Među njima danas nema poznatog ajvara, jer su taj brend preuzeli Slovenci. Postoji mali broj tradicionalnih proizvoda koji su još uvek zadržali domaće karakteristike. Među njima su: šljivovica, šljiva, opanak. Savremene brendove primili smo sa Zapada.

U ne tako davnoj prošlosti, Srbija je imala i svetski poznate industrijske brendove. Jedan među njima bio je antologijski automobil "Jugo". Spartanski ogoljen, bio je napravljen na jednostavan način, da služi osnovnoj svrsi - prevozu. U SAD reklamiran je kao vozilo toliko jeftino da je moglo da bude kupljeno od jedne plate. I baš zbog svojih mana i nedostataka, naš "Jugo" pojavio se u nekoliko holivudskih filmova, među kojima je najpoznatiji "Umri muški sa osvetom" iz 1995. u kojem glavnu ulogu igra Brus Vilis. Pored svetske "slave", ovaj automobil obeležio je jedan srećan period u našoj istoriji.

Osim poljoprivrednih proizvoda i možda naoružanja, Srbija danas nema mnogo toga da ponudi svetu. Većina proizvoda, pa samim tim i brendova, uvezeno je iz razvijenih zemalja: Kine i Zapada. Izuzeci su naši mozgovi. Oni nas konstantno i neumoljivo napuštaju i odlaze u razvijen svet. Među njima važnu ulogu igraju industrijski dizajneri. Kod nas malo poznati, mnogi su stekli svetsku slavu. Pomenuću nekoliko njih. Milan Simić Mika (1960) živi i radi u Parizu gde je tokom proteklih 15 godina dobio najznačajnija francuska priznanja za inovativan dizajn lampi i predmeta za svakodnevnu kućnu upotrebu. Njegova silikonska rukavica "X-rej"(na slici) proizvodi se na svim kontinentima, ali ne i u Srbiji. Marko Luković tvorac je futurističkog koncepta automobila "Pežo Munster" koji je dobio nagradu proizvođača "Pežo" i predstavljen je na Frankfurtskom salonu automobila 2001. Nikola Knežević (1973) dizajnirao je stolice, elektronske uređaje, lampe. Nosilac je priznanja kompanija "Braun"i "LG", a njegov dizajn poznat je u Japanu, Koreji, Italiji. Dušan Nešić (1963), svetski afirmisan dizajner lampi, nosilac je nagrada na takmičenjima u Koreji i SAD. Vladimir Urošević (1977) dizajnira elekronske uređaje, alate i opremu. Vladimir Zagorac (1980) oblikuje elektronske uređaje, kuhinjske baterije, kućnu opremu i nameštaj. Branka Blasius (1978), dizajner i proizvođač savremenog autorskog nameštaja, živi i radi Berlinu. Svoje proizvode izlagala je u Kelnu i Milanu. Nakon neuspelog pokušaja pokretanja proizvodne linije u Srbiji, izradu nameštaja preselila je u Poljsku. Zasluge dizajnera u razvoju privrede su velike, a naše društvo napokon mora da ih prepozna.

No comments:

Post a Comment