Saturday 2 August 2014

Slobodan Maldini: Besmislene investicije, "Večernje novosti", 2. avgust 2014.





DNEVNIK ZABLUDA

BESMISLENE INVESTICIJE

Piše Slobodan Maldini

Pre dve godine u Beogradu je bila aktuelna vest o rušenju bespravno podignutog objekta "Sveti Nikola" na Vidikovcu. Ime sveca sugerisalo je na verski, duhovni, ili kulturni objekat. Međutim, ispostavilo se da se radi o "javnoj kući". Vlasniku nelegalnog objekta tada je suđeno zbog navodne trgovine ljudima. Posle spektakularnog rušenja "bordelja", vlasnik je iz zatvora dobio spor protiv SO Rakovica, tužeći opštinu što je bespravno srušila njegov objekat, nakon čega je opština dobila sudsku presudu po kojoj treba da ponovo sagradi istu kuću. Ovo je samo jedan primer koji pokazuje haos u kojem živimo.

Pored gradnje apsurdnih građevina neverovatnih namena, u Beogradu su često donošene pogrešne investicione odluke koje građane skupo koštaju. Beograd je pozornica urbanističkih grešaka dosadašnjih vlasti koje imaju dugotrajne posledice. Poput kuće "Sv. Nikola", prestonica je prepuna besmislenih građevina. Razvoj grada retko prati planove, već je posledica sticaja okolnosti i trenunih, često neverovatnih odluka. Pomenuću samo neke primere. Most na Adi je vrhunac neodgovornosti. Ova "skalamerija" od 500 miliona evra ne samo da nema svrhu postojanja, već predstavlja "rupu bez dna", jer zahteva nove besmislene objekte: tunel ispod Senjaka i nadvožnjak dužinom Novog Beograda. Nepotreban stub mosta predstavlja konstruktivni problem koji je rešen uz pomoć strane tehnologije i brda novca. Stub je definitino unakazio panoramu grada, koja je sada "okovana kajlama" kroz koje ne mogu da prolete ni jata pataka koja se tradicionalno skupljaju na Adi.

Železnička stanica "Prokop" je još jedan primer bacanja para. Stešnjena između mosta i dva tunela, ona nema prostornih i saobraćajnih preduslova ni mogućnosti da vrši funkciju željezničkog čvora grada. Ova ogromna investicija je napuštena već 30 godina, što po sebi govori o funkcionalnoj neodrživosti te građevine.

Impozantna metro stanica "Vukov spomenik" (na slici) nažalost neće postati stanica Beogradskog metroa. U urbanističkom planu iz 2003. projekat metroa je napušten u korist lakog šinskog sistema. Sama stanica ne bi ni mogla da bude deo metroa, jer je izgrađena kao stanica železnice, pa bi morala da se rekonstruiše.

1993. je najavljeno da će Beograđane naredne zime toplovodom od Obrenovca grejati obrenovačka termoelektrana. I ovaj kapitalan projekat je propao. Danas je ostao samo za tu namenu izgrađeni most preko Save od Obrenovca ka Boljevcima, koji je tek nedavno otvoren za putnički saobraćaj. Kilometarski betonski kanali toplovoda su - zatrpani. Poput Mosta na Adi, Prokopa ili stanice Vukov spomenik i sada se čeka inicijativa nove vlasti da ove investicije završi ili da tim objektima da novu namenu. A svaka inicijativa traži novac i nova zaduživanja na teret građana, koji s pravom strepe od novih planova vlasti.

No comments:

Post a Comment